Prin actul normativ adoptat, Consiliul Local cere acordul Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru împuternicirea sa expresă de a hotărî cu privire la organizarea unui concurs internaţional de soluţii, în scopul elaborării proiectului vizând reconversia, restaurarea, consolidarea monumentului istoric „Moara lui Assan” (corpul principal şi clădirile secundare de pe cele două terenuri) şi a altor intervenţii necesare pentru dezvoltarea „unui pol generator de activităţi educaţionale şi socio-culturale”, precum şi realizarea studiului de fezabilitate necesar iniţierii procedurii de expropriere, relatează Agerpres.
Potrivit hotărârii, deşi ansamblul imobiliar „Moara lui Assan” este clasificat în evidenţele Ministerului Culturii şi Cultelor ca fiind monument istoric de valoare naţională, situl nu a fost supravegheat, actualii deţinători nu au manifestat interes pentru conservarea construcţiilor, astfel că acestea au suferit „distrugeri semnificative”, urmare a unor incendii ce au distrus părţi importante din corpuri secundare ale clădirii, dar şi ca urmare a furturilor de materiale din structura de rezistenţă a corpului principal al clădirii, ce au avut ca efect prăbuşirea acoperişului. În prezent, terenul şi construcţiile aferente, deţinute în proprietatea privată a unor persoane fizice şi juridice, se află într-un stadiu avansat de degradare, necesitând intervenţia urgentă a autorităţilor.
De asemenea, Consiliul Local a adoptat un act normativ prin care solicită acordul Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru împuternicirea sa expresă de a dispune cu privire la concesionarea serviciilor de administrare a parcului de agrement Tei, respectiv împuternicirea acestuia de a decide referitor la concesionarea terenului aferent echipamentelor de agrement, în numele şi pentru municipiul Bucureşti.
Conform actului normativ, Primăria Sectorului 2 a beneficiat de fonduri externe nerambursabile pentru crearea „Parcului de agrement Tei – Plumbuita”.
După finalizarea implementării proiectului, bunurile rezultate din derularea contractului de finanţare au fost transmise în administrarea Administraţiei Domeniului Public Sector 2.
Pe parcursul administrării şi exploatării bunurilor rezultate s-au constatat defecţiuni minore ale echipamentelor datorate uzurii în exploatare, ce au fost remediate prin înlocuirea pieselor de schimb şi diverse reparaţii.
Potrivit situaţiei veniturilor şi cheltuielilor raportate pentru ultimul an calendaristic închis (2022), în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, veniturile rezultate din operarea infrastructurii de agrement au fost de 265.343,83 de lei, iar cheltuielile aferente s-au cifrat la 4.157.907 de lei, astfel încât se impune necesitatea implementării unor măsuri de eficientizare a cheltuielilor cu privire la funcţionarea parcului de agrement, dar şi aplicarea unor demersuri de eficientizare operaţională.
În vederea valorificării şi exploatării potenţialului oferit de acest obiectiv de investiţii, Primăria Sectorului 2 a achiziţionat servicii de elaborare a documentaţiilor specifice necesare demarării procedurii de achiziţie privind modalitatea de utilizare eficientă a echipamentelor de agrement amplasate în Parcul Tei, în condiţiile legislaţiei în vigoare aplicabile, în urma cărora au rezultat elaborarea unui studiu de oportunitate, ce a fost aprobat de Consiliul Local, prin hotărârea nr. 403/2023, precum şi caietul de sarcini necesar demarării procedurii de concesionare prin licitaţie publică a echipamentelor de agrement amplasate în Parcul Tei.
Concluzia studiului precizează că varianta optimă de valorificare şi operare a parcului de agrement este prin intermediul unui contract de concesionare a echipamentelor de agrement din Parcul Tei de către Primăria Sectorului 2 şi a amplasamentului aferent.
Sursa foto: Wikipedia