„Sectorul 2 al Municipiului București dorește inițierea și derularea unei investiții privind extinderea zonei de rulare a tramvaiului, rezultând un traseu final care conectează: intersecția Bulevardul Lacul Tei/Șoseaua Petricani/Str. Doamna Ghica cu intersecția Bulevardul Chișinău/Șoseaua Pantelimon; intersecția Bulevardul Basarabia/Șoseaua Morarilor cu Park&Ride Pantelimon – Şos. Vergului; Bulevardul Dimitrie Pompeiu – peste Şos. Pipera – limita Municipiului București”, se arată în caietul de sarcini.
Valoarea estimată a contractului pentru studiul de fezabilitate „Realizare tronson dublu tramvai nou, inclusiv amenajarea/reconfigurarea domeniului public adiacent lucrărilor menţionate (intersecţii/artere de circulaţie si reţele si dotări tehnico-edilitare), pe o lungime aproximativ de 5.90 km” este de 4,4 milioane de lei.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 decembrie.
Implementarea proiectului, ca parte a strategiei de dezvoltare a transportului urban, urmărește producerea următoarelor efecte principale:
– fluidizarea traficului rutier prin asigurarea unei alternative ieftine, rapide şi confortabile de transport public la transportul cu mijloacele auto personale;
– reducerea emisiilor de CO2 şi a poluării fonice;
– crearea unor condiții optime de mobilitate urbană, prin extinderea căii de rulare, pentru utilizatorii care în prezent nu beneficiază de transport public din cauza lipsei infrastructurii în proximitatea locuinței lor.
Din aceste argumente, viitorul proiect investițional se pretează a fi finanțat prin Programul Regional Regiunea București – Ilfov 2021 – 2027 (PR BI 2021 – 2027), prin intermediul Priorității de investiții 3 – „O regiune cu orașe prietenoase cu mediul”, Operațiunea „Dezvoltarea mobilității şi infrastructurii urbane curate” dar şi prin intermediul altor programe cu finanțare europeană nerambursabilă disponibile, spun reprezentanții Primăriei Sectorului 2.
Potrivit lor, Sectorul 2 Bucureşti este una din cele trei municipalităţi din România, alese de către Comisia Europeană în proiectul Horizon 100 de Oraşe Verzi şi Sustenabile (https://netzerocities.app/QRCCC), care îşi propun să reducă amprenta de carbon până în anul 2030.
Principala activitate a proiectului se referă la semnarea unui contract, a unui deziderat agreat de către Comisia Europeană prin care Sectorul 2 îşi propune transformarea sectorului într-un oraş verde prin implementarea unor programe şi politici adecvate, implementarea unor proiecte care să contribuie în mod direct şi fără echivoc la reducerea amprentei de carbon şi implicarea participativă a societăţii civile, a sectorului public şi privat şi, nu în ultimul rând, a cetăţenilor. În acest context şi având în vedere faptul că tramvaiul reprezintă o modalitate sigură, verde şi sustenabilă de transport în comun, realizarea unei investiţii de o asemenea anvergură devine o prioritate pentru Sectorul 2 în dezideratul său de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2030.