Primăria Sectorului 3 va avea un buget de aproape 1,73 de miliarde de lei. Sunt programate investiții în școli și amenajarea de pasaje rutiere – proiect

Primăria Sectorului 3 îşi propune să realizeze extinderi la 24 de unităţi şcolare, să reabiliteze energetic 24 de unităţi de învăţământ, dar şi să continue pasajele rutiere de pe bulevardul Theodor Pallady şi să înceapă lucrările la pasajul de pe bulevardul Mihai Bravu, a precizat Marius Popescu, şef al Serviciului Investiţii, Lucrări Publice, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 12 ian. 2023, 21:29
Primăria Sectorului 3 va avea un buget de aproape 1,73 de miliarde de lei. Sunt programate investiții în școli și amenajarea de pasaje rutiere - proiect

Precizările au fost făcute joi, în contextul dezbaterilor publice pe marginea proiectului de buget al Sectorului 3.

„Anul trecut am dat în folosinţă şapte unităţi şcolare la care am făcut extinderi şi la care am făcut creşe şi grădiniţe noi, care în acest moment sunt pline. Investiţiile în infrastructura şcolară vor continua şi anul acesta, prin renovare energetică, prin PNRR. Noi am aplicat pe PNRR, ca să renovăm energetic foarte multe şcoli. Sunt în jur de 24 de unităţi care vor fi renovate energetic, nu doar termoizolate: panouri fotovoltaice, pompe de căldură, un sistem de încălzire – răcire performant, iluminat performant, izolare termică, înlocuire de radiatoare. Ele sunt deja izolate termic şi sunt eficiente energetic, pentru că în perioada 2014 – 2020 le-am reabilitat pe toate, dar continuăm acest program”, a precizat Marius Popescu.

El a menţionat că 24 de unităţi şcolare vor beneficia de extinderi, tot pe fonduri europene. Este vizată inclusiv Şcoala nr. 195, unde se învaţă în trei schimburi şi unde urmează să fie mărit un corp de clădire existent.

„Urmează investiţii mari în infrastructura rutieră. Deja se lucrează la două pasaje rutiere pe bulevardul Theodor Pallady. Urmează să se mai facă un mare pasaj subteran după ce vom avea toate acordurile şi avizele necesare, pe bulevardul Mihai Bravu – este un obiectiv de importanţă extraordinară, pentru că va facilita traseul pe inelul median, astfel încât să se plece de la podul Basarab şi până la Piaţa Sudului, se va merge fluid. Acest pasaj va fi foarte important, iar Primăria Sectorului 3 îl va finanţa integral şi îl va executa foarte repede (…) Noi sperăm ca, după ce avem acordul Primăriei Municipiului Bucureşti, în maxim 12 luni să fie gata”, a spus Popescu.

Marius Popescu a adăugat că Primăria Sectorului 3 a depus prin PNRR cereri în valoare de 1,8 miliarde lei pentru reabilitarea termică a blocurilor şi unităţilor de învăţământ. Până în prezent, la nivelul Sectorului 3 au fost reabilitate termic 1.565 de blocuri, din totalul de 2.200.

„Sperăm să obţinem finanţare. Au început să se semneze contractele de finanţare. Sperăm să obţinem finanţare – dacă nu pentru tot, pentru cea mai mare parte, deoarece bugetul local nu îşi permite să investească atâţia bani în acest lucrări”, a spus el.

În cadrul dezbaterii publice, Victor Haralambie Popa, reprezentant al C.S.A.M. Olimpic, a cerut alocarea în bugetul local a unui fond de 10 milioane de lei pentru tineret. El a propus ca aceşti bani să fie folosiţi pentru: funcţionarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret, constituirea unor centre de tineret, bugetare participativă, finanţarea unor proiecte iniţiate de către tineri constituiţi în grupuri informale, în asociere cu Consiliul Local.

Pe de altă parte, consilierul local USR Eugen Matei a criticat faptul că locuitorii Sectorului 3 nu au beneficiat în timp util de o prezentare detaliată a proiectului de buget, astfel încât să poată depune amendamente. El a reproşat şi lipsa unei promovări a dezbaterii „în adevăratul sens al cuvântului”.

„Anul acesta s-a publicat în a doua – a treia zi, după Anul Nou, o formă a bugetului care era extrem de lapidară: două pagini de A4 fără nicio detaliere de investiţii, cu invitaţia să se facă dezbatere publică. În anii trecuţi s-au pus listele de investiţii, s-au făcut documente editabile, pentru ca oamenii să aibă o imagine cât se poate de clară. Astăzi, cu câteva ore înainte de dezbatere s-a publicat o listă de investiţii (…). Noi am considerat că dacă în anii trecuţi s-a făcut şi în sistem Webex şi în sistem fizic, era normal – ora 16.00 este totuşi o oră la care majoritate cetăţenilor lucrează – să aibă acces şi în format electronic. (…) Sentimentul meu a fost că a fost un simulacru de dezbatere. Drept dovadă, au venit doar două – trei persoane”, a spus Eugen Matei.

În cadrul bugetului de 1.729.871.000 de lei, sunt prevăzute cheltuieli de personal de 344.098.000 lei, cheltuieli de funcţionare – 592.807.420 de lei, cheltuieli de dezvoltare – 320.870.740 de lei, rate şi dobânzi – 342.820.040 de lei, bugetare participativă – 4.000.000 de lei, burse – 26.247.550 de lei, programul Şcoala dupa şcoală – 26 791.500 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi on-line, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300. ...
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
Reprezentanța BMW în România a prezentat pentru prima dată un vehicul concept al mărcii la un eveniment organizat în ...
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
Compania aeriană HiSky, fondată de Iulian Scorpan, fost director al Air Moldova, a realizat anul trecut afaceri de 856 ...
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Uniunea Europeană va vota, în 4 octombrie, dacă va impune taxele vamale suplimentare de 45% la importurile de vehicule ...