„Fabrica de Cultură a intrat oficial în patrimoniul Municipiului Sibiu după intabularea acestui imobil în Cartea Funciară. Primăria Sibiu a primit extrasul CF în care a fost notat contractul de vânzare-cumpărare pentru spaţiul situat pe str. Triajului, alcătuit din clădiri în suprafaţă de peste 6.700 de metri pătraţi, incluzând Fabrica de Cultură, precum şi terenul în suprafaţă de 34.000 de metri pătraţi”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.
Principalul beneficiar al Fabricii de Cultură este Teatrul Naţional „Radu Stanca”.
„Clădirea în care a fost amenajată Fabrica de Cultură serveşte de 8 ani ca un spaţiu închiriat pentru spectacolele teatrului naţional sibian. Odată cu achiziţia şi intabularea acestei clădiri, dar şi a celorlalte construcţii şi a terenului aferent, Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ va putea să îşi continue activitatea aici. Se vor putea amenaja ateliere, depozite şi spaţii indoor sau outdoor de activitate a celor trei instituţii culturale ale noastre”, a declarat primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.
Fabrica de Cultură a fost achiziţionat de Primăria Sibiu în cadrul unei licitaţii organizate la finalul lunii octombrie de reprezentanţi ai CITR, societatea care administrează insolvenţa SC Construcţii SA, fostul proprietar al imobilului şi terenului. Preţul de achiziţie a fost de 5.290.000 de euro, fără TVA, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Sibiu.
Acest spaţiu cultural are capacitatea de 550 de locuri.
„Fabrica de Cultură este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de reabilitare arhitecturală din România, prin care o uzină dezafectată a fost adaptată pentru a găzdui o multitudine de evenimente culturale. Compartimentată în trei mari săli, fiecare cu propriul său specific, Fabrica de Cultură găzduieşte la ora actuală câteva dintre spectacolele de patrimoniu ale teatrului sibian, printre care ‘Faust’, în regia lui Silviu Purcărete. Sala ‘Eugenio Barba’, numită astfel după bine-cunoscutul regizor danez care a inaugurat acest spaţiu cu unul dintre spectacolele sale, deţine o configuraţie aparte, care îi permite să fie modelată după regulile scenei italiene, elisabetane sau de tip kabuki”, potrivit Teatrului sibian.