Primăria vrea o termocentrală în miniatură pe care să o plimbe prin Bucureşti ca să facă pe loc apă caldă

Unul dintre proiectele avangardiste ale noii companii care se va ocupa de producţia şi distribuţia de energie termică în Bucureşti, deţinută de Primăria Capitalei, este o unitate mobilă de producere a energiei electrice şi termice.
Mihai Nicuţ - sâm, 03 nov. 2018, 09:43
Primăria vrea o termocentrală în miniatură pe care să o plimbe prin Bucureşti ca să facă pe loc apă caldă

Compania Municipală Energetica a propus spre aprobare un proiect de cercetare-dezvoltare cel puţin inovativ, care ar urma să ajute cetăţenii oraşului în zonele în care există avarii la reţeaua electrică sau cea de distribuţie a apei calde: un fel de termocentrală în miniatură, care să fie mobilă şi care poate produce în cogenerare energie electrică şi termică în zonele în care alimentarea a fost întreruptă.

Dacă pentru energia electrică soluţia generatorului este destul de întâlnită, o soluţie mobilă pentru a furniza energie termică, mai ales într-un oraş în care furnizarea este asigurată de un sistem centralizat este o idee nouă în România.
Compania a stabilit şi finanţare pentru acest proiect, potrivit unei decizii a AGA de la Energetica, din vara acestui an: 2,44 milioane de lei, dintr-o valoare totală a proiectului de 6,32 milioane.

Iată ce scrie pe site-ul Energetica referitor la acest proiect, despre care spune că a fost depus spre aprobare.

„Sistem mobil de suplinire a energiei în caz de avarii

Activitatea de cercetare-dezvoltare are drept scop crearea unui grup cogenerativ mobil cu o putere de 300 CP (aprox. 220 KW) care să poată fi utilizat pentru producerea de energie electrică şi apă caldă menajeră. Cerinţa este ca grupul energetic să poată fi deplasat în locaţiile care s-ar afla în situaţii de urgenţă pe o perioadă limitată pentru a suplini întreruperea furnizării de energie electrică şi/sau apă caldă menajeră”.

Conceptul de micro-cogenerare există, dar inedit pentru noi este că proiectul Primăriei prevede o unitate mobilă, mai ales într-un oraş în care nu este rezolvată încă problema conductelor Radet, care sunt vechi şi generează destul de des avarii.

În directiva sa legată de eficienţa energetică, Comisia Europeană arată că micro-cogenerarea poate fi o soluţie pentru gospodării sau clădiri administrative şi comerciale. Aceste mici centrale pot ajunge la o eficienţă de 90%, mai mare decât a unităţilor clasice de generare.

Detalii despre acest concept puteţi citi AICI

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...