Primarii din Arad, Cluj, Timişoara şi Oradea au fondat „Alianţa Vestului”. Ce urmăreşte organizaţia

Primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, iniţiatori ai proiectului "Patrulaterala Vestului", au semnat sâmbătă, la Timişoara, documentul de fundamentare a acestei asocieri, care de acum se va numi "Alianţa Vestului" (AVE) şi va avea ca scop dezvoltarea unor proiecte majore comune, printre obiective numărându-se şi inversarea trendului de plecare a forţei de muncă în afara graniţelor.
Economica.net - Dum, 09 dec. 2018, 06:49
Primarii din Arad, Cluj, Timişoara şi Oradea au fondat

Evenimentul a fost găzduit de Timişoara. Au fost prezenţi primarii Gheorghe Falcă (Arad), Emil Boc (Cluj-Napoca), Ilie Bolojan (Oradea) şi Nicolae Robu (Timişoara).

În acest sens, în primul trimestru al anului viitor, AVE va forma Asociaţia de Dezvoltare Interregională, care va primi un capitol dedicat de fonduri europene, obiectivul declarat al acestei asociaţii urmând a fi crearea unei prosperităţi reale în regiune, pentru stoparea migraţiei românilor în Occident şi aducerea înapoi a celor plecaţi.

Edilii Gheorghe Falcă (Arad), Emil Boc (Cluj Napoca), Ilie Bolojan (Oradea) şi Nicolae Robu (Timişoara) au subliniat că această alianţă nu este una cu viziuni separatiste teritorial, ci una europeană pe calea descentralizării, iar iniţiativa nu este îndreptată împotriva guvernului de la Bucureşti, pe care şi-l doresc partener.

Printre celelalte obiective asumate de AVE se regăsesc îmbunătăţirea radicală a mobilităţii între cele patru oraşe, accelerarea realizării proiectelor de autostrăzi Transilvania, Via Carpathia, Timişoara- Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan, susţinerea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură, construirea a câte unui spital regional la Cluj şi la Timişoara.

„Am fost întrebaţi dacă această iniţiativă am pornit-o împotriva cuiva. Vrem să fie foarte clar că nu este împotriva cuiva. Nu suntem oameni ai negativului, ci oameni ai pozitivului. Iniţiativa ar trebui să ne permită să facem mai mult decât pană acum, să fim mai performanţi (…)”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Primarul Emil Boc a subliniat că proiectul AVE îşi doreşte ca împreună cu Guvernul României să colaboreze „pentru o Românie mai puternică şi mai bogată”.

„Niciun stat din lume nu poate fi mai bogat dacă nu are oraşe şi comunităţi puternice şi bogate. AVE are la bază principiul subsidiarităţii, care stă la baza Uniunii Europene, anume că decizia trebuie să fie luată de autoritatea publică, pentru că este cea mai apropiată de nevoile cetăţeanului”, a spus Emil Boc.

Edilul Clujului a mai adăugat că un alt aspect pe care-l vizează AVE este legat de descentralizare, afirmând că metoda de guvernare prin centralizare „este una ce aparţine trecutului”.

„Numai aşa pot fi avute în vedere toate motoarele de dezvoltare economică. În UE sunt trei sute de regiuni. Dacă toate aceste motoare ar funcţiona la capacitate maximă, lucrurile ar merge mai bine. AVE îşi propune să folosească în interesul României aceste motoare de dezvoltare, pentru că vom avea cu toţii o Românie mai puternică şi mai dezvoltată”, a menţionat Emil Boc.

Gheorghe Falcă a susţinut în mesajul său că AVE doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate.

„Acest proiect înseamnă o fundaţie pentru direcţiile din platforma noastră. Este important când vorbim de obiective, să conştientizăm necesitatea”, a spus primarul Aradului.

Ilie Bolojan a remarcat faptul că doar unindu-şi forţele şi energiile, cele patru oraşe vor fi mai prospere, mai atractive pentru investiţii din fonduri europene.

„Unul dintre obiectivele imediate este să constituim o Asociaţie de Dezvoltare Interregională, care să fie un partener al Guvernului, pentru ca în exerciţiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important şi credem că suntem un partener care poate fi luat în calcul pentru un astfel de proiect-pilot în România. (…) Conectarea mai bună dintre cele patru oraşe, rutier, atât feroviar, cât şi din punct de vedere al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar, ne propunem să fie un baraj pentru migrarea românilor în Europa”, a arătat Ilie Bolojan.

Potrivit acestuia, studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migraţie internă, iar această dezvoltare economică, urmărită de AVE se doreşte a fi un factor de atracţie pentru ca aceia care caută un viitor mai bun să-l poată găsi în România.

„Vom extinde modelele de bună practică între noi, dacă ceva funcţionează bine într-unul dintre aceste oraşe, va fi preluat şi de celelalte şi astfel să recuperăm întârzierile pe care le avem”, a conchis Ilie Bolojan.

Edilul Timişoarei a mai punctat că această iniţiativă este prin excelenţă în spiritul Declaraţiei de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, prin care se doreşte crearea unui for informal pentru schimburi de idei şi de experienţă între edilii oraşelor în cauză şi între administraţiile pe care le conduc.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria extinde “Coridorul Sudic al Gazelor”, care trece și prin România. A ajuns în țară țeava pentru noile conducte
Bulgaria extinde “Coridorul Sudic al Gazelor”, care trece și prin România. A ajuns în țară țeava pentru noile conducte
Bulgaria începe construcția mai multor tronsoane de conducte pentru a dubla posibilitatea de tranzit al gazelor din Grecia către România, Moldova și mai departe prin sistemul său de transport......
Comisia Europeană acordă finanțări de 600 de milioane de euro pentru proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică
Comisia Europeană acordă finanțări de 600 de milioane de euro pentru proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică
Comisia Europeană a lansat, joi, o nouă cerere de propuneri pentru proiecte-cheie transfrontaliere de infrastructură energetică ...
Majorarea agresivă a tarifelor vamale de către SUA va avea un impact major asupra tuturor economiilor implicate, întrebarea fiind „cine pierde mai puțin?” (Analiză RoEM – UBB FSEGA)
Majorarea agresivă a tarifelor vamale de către SUA va avea un impact major asupra tuturor economiilor implicate, întrebarea ...
Majorarea agresivă a tarifelor vamale, anunțată recent de administrația Trump, aduce o schimbare nemaivăzută în istoria ...
Greci de la PPC anunță un plan uriaș de 5,7 miliarde de euro în Grecia. Un megacentru de date, regenerabile, unități de stocare în vechile situri miniere
Greci de la PPC anunță un plan uriaș de 5,7 miliarde de euro în Grecia. Un megacentru de date, regenerabile, unități ...
Grupul PPC a prezentat planul său strategic de investiții de 5,75 miliarde de euro pentru transformarea fostelor situri ...