Primăriile vor deconta facturile de lucrări la autorităţile de management fără să aştepte rambursări

Primăriile vor putea deconta facturile pentru lucrări direct la autorităţile de management ale diferitelor programe cu fonduri europene, urmând să plătească firmele cu banii alocaţi de la buget, fără a mai aştepta ca facturile achitate să fie rambursate de către Comisia Europeană.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 19:44
Primăriile vor deconta facturile de lucrări la autorităţile de management fără să aştepte rambursări

Guvernul a adoptat, miercuri, această prevedere, printr-o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri financiare pentru asigurarea creşterii gradului de absorbţie a instrumentelor structurale alocate României în perioada 2007-2013.

Ordonanţa instituie posibilitatea de a aloca în acest scop, temporar, sumele din venituri din privatizare în lei şi valută înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului şi contul Ministerului Finanţelor Publice, deschis la Banca Naţională a României.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a precizat că prevederea se va aplica numai beneficiarilor care au calitatea de ordonator de credite ai bugetului local, autorităţi locale, precum şi instituţii publice locale finanţate integral din venituri proprii sau/şi finanţate din venituri proprii şi subvenţii, ca şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.

Potrivit lui Dragnea, marea majoritate a acestor autorităţi şi instituţii se află în imposibilitatea de a achita facturile pentru lucrările recepţionate şi nici nu pot angaja credite credite, deoarece au deja un grad ridicat de îndatorare.

Actul normativ înlocuieşte astfel procedura de rambursare de la UE cu o procedură de decontare direct la autorităţile de management ale programelor operaţionale, a arătat Dragnea.

Conform prevederilor actuale, firma constructoare transmite autorităţii locale documentele de plată, iar beneficiarul trebuie să achite din surse proprii serviciile, după care transmite autorităţii de management întreaga documentaţie, inclusiv dovada că a efectuat plata, urmând ca ministerul să solicite UE rambursarea acestor cheltuieli.

Guvernul a decis, prin noua ordonanţă, ca autoritatea locală să nu mai fie obligată să transmită şi dovada plăţii în documentaţia proiectului, autoritatea de management urmând să verifice actele şi să aloce banii autorităţii locale, care în termen de 5 zile trebuie să facă dovada că a efectuat plata.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...