Edilul şef arată în somaţia trimisă constructorul pasajului de la Piata Sudului, Asocierea Astaldi SPA – Euroconstruct Trading 98 SRL – RCV Global Group SRL, că trebuie să accelereze ritmul lucrărilor şi să respecte prevederile contractului cu municipalitatea, potrivit News.ro.
„Deşi am solicitat mobilizarea dumneavoastră şi reanalizarea graficului de execuţie al lucrărilor în sensul finalizării cât mai urgente a acestora, nu am constatat niciun progres semnificativ, fiind observată, în linii mari, aceeaşi lipsă de implicare, ceea ce induce o stare de nemulţumire generală în rândul cetăţenilor, cărora le este grav afectată în continuare viata economică şi socială. Revenim astfel la solicitarea fermă făcută anterior şi vă reamintim că există pârghii contractuale prin care să denunţăm unilateral contractul din culpa exclusivă a Executantului.
Având în vedere că ne aflăm în situaţia prevăzută în contract potrivit căreia aţi neglijat în mod flagrant şi repetat să vă îndepliniţi obligaţiile contractuale, deşi aţi fost notificaţi în repetate rânduri, vă punem în vedere ca de urgenţă să procedaţi la executarea obligaţiilor. În caz contrar vom parcurge procedura privind rezilierea contractului conform prevederilor contractuale”, se arată în scrisoarea semnată de primarul general Gabriela Firea.
În contractul din 8 martie 2014, la capitolul 16 sunt prevăzute sancţiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor, achizitorul putând solicita rezilierea contractului.
La sfârşitul lunii martie, primarul general al Capitalei a trimis o scrisoare deschisă constructorului pasajului de la Piaţa Sudului, în care a arătat că deşi termenul de finalizare era decembrie 2015, stadiul de realizare în martie 2017 este de numai 63%, graficul de execuţie a lucrărilor fiind modificat de mai multe ori. Firea atenţiona atunci că există pârghii contractuale prin care poate fi denunţat unilateral contractul din culpa exclusivă a executantului şi va apela la acestea dacă situaţia nu se va îmbunătăţi.
Primarul Capitalei atenţiona că proiectul de la Piaţa Sudului este realizat din fonduri europene, iar nefinalizarea la termenul asumat a lucrărilor de construcţie şi depăşirea duratei de implementare au ca efect restituirea tuturor sumelor rambursate către beneficiar de către AMPOR, în temeiul contractului de finanţare.
Firea spune că, în cazul în care se întârzie data de finalizare a lucrărilor, proiectul în întregimea lui va fi considerat neeligibil, consecinţa fiind rezilierea contractului de finanţare şi restituirea de către beneficiar a tuturor sumelor rambursate de AMPOR până la data rezilierii.
Construcţia Pasajului Piaţa Sudului a început în primăvara anului 2014 şi trebuia terminată la sfârşitul anului 2015, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, termenul a fost prelungit până la 30 iunie 2016. Fiindcă nici acest termen nu a fost respectat, reprezentanţii municipalităţii au semnat Actul Adiţional la Contractul de finanţare, prin care administraţia este obligată să încheie lucrările până în decembrie 2018.
Investiţia este de 28,3 milioane de euro, din care finanţarea europeană este de 18,9 milioane de euro.
Pasajul de la Piaţa Sudului va avea o lungime de 356 de metri şi înălţimea de cinci metri. În plus, vor fi construite pasaje pietonale care vor face legătura cu staţia de metrou, iar trecerile de pietoni de la suprafaţă vor fi desfiinţate.