Primarul din Blaj: Bosch asigură 26 la sută din bugetul municipiului
Gheorghe Valentin Rotar a declarat, într-o conferinţă de presă, că Bosch asigură o pondere importantă din bugetul oraşului, adică 26 la sută, prin taxele şi impozitele plătite, iar după deschiderea noii unităţi de producţie se va înregistra o creştere cu opt la sută.
Rotar a afirmat că Bosch începe, în 12 martie, construcţia unei noi unităţi de producţie la Blaj, investiţie care se ridică la peste 43 de milioane de euro şi care ar urma să fie terminată şi pusă în funcţiune în 2013.
Gheorghe Rotar a spus că noua unitate va produce senzori de turaţie pentru motor şi şasiu, iar compania s-a angajat să creeze minim 320 de locuri de muncă pe care să le păstreze minim cinci ani, indiferent de condiţiile economice.
Edilul a adăugat că firma germană îşi propune ca, până în 2015, să ajungă la aproape 1.000 de angajaţi în această nouă unitate de producţie.
Potrivit sursei citate, compania Bosch va beneficia şi de o schemă de ajutor de stat pentru noua investiţie de la Blaj, urmând să primească de la stat circa 13,4 milioane de euro, aproximativ 30 la sută din investiţia realizată.
Rotar a spus că Bosch îşi propune ca în viitor să realizeze încă o unitate de producţie în Blaj, însă nu a dorit să ofere mai multe detalii despre această posibilă investiţie.
Primarul Blajului a ţinut să precizeze că investiţiile realizate de Bosch la Blaj nu au legătură şi nu sunt influenţate de investiţiile pe care compania germană intenţionează să le realizeze la Jucu, în judeţul Cluj.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, s-a declarat nemulţumit de mediatizarea intensă făcută de reprezentanţii Guvernului şi cei ai administraţiei judeţene din Cluj investiţiei pe care Bosch ar intenţiona să o realizeze la Jucu, deoarece s-a speculat că aceasta ar influenţa planurile pe care compania germană şi le făcuse la Blaj.
Dumitrel a spus că investiţia de la Blaj nu a fost afectată şi va fi realizată, precizând că acest lucru se datorează doar administraţiei locale, şi nu Guvernului României.
„Prezenţa investitorului Bosch la Blaj nu are legătură cu niciun Guvern al României. Se datorează administraţiei locale şi atât”, a spus Dumitrel.
El a adăugat că nu a văzut niciun reprezentant al Guvernului să se lupte pentru a aduce Bosch la Blaj, însă mulţi dintre reprezentanţii statului s-au luptat pentru a aduce astfel de investiţii în zona Clujului.
Concernul german Bosch Rexroth, cel mai mare furnizor de tehnologie auto pe plan mondial, deţine la Blaj două fabrici, construite în 2007 şi 2009 pe o suprafaţă de 23 de hectare, valoarea totală a investiţiilor fiind de 30 de milioane de euro. Concernul a ales Blajul pentru a-şi dezvolta capacităţi de producţie în România datorită colaborării pe care o avea de peste 15 ani cu Întreprinderea de Aparate şi Maşini Unelte – I.A.M.U. Blaj, societate care în prezent lucrează în mare parte pentru Bosch Rexroth.
Până în prezent, Bosch Rexroth a produs la Blaj tehnică liniară utilizată în ingineria mecanică, iar unitatea de producţie funcţionează din 2007. În prezent, în Blaj îşi desfăşoară activitatea circa 580 de angajaţi.
Grupul Bosch este prezent în România în alte două locaţii. În Bucureşti, Bosch deţine o firmă de distribuţie de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii şi echipamente auto pentru piaţa de aftermarket, iar în Timişoara operează un centru de comunicare.
Numărul total de angajaţi ai concernului Bosch în România este de circa 1.400 de persoane.
Consiliul Judeţean Cluj a semnat în februarie un contract cu Bosch pentru deschiderea unei fabrici de componente auto în Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu. Acordul prevede o durată de concesiune a terenului din Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu de 49 de ani.
Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Conform rezultatelor preliminare, în anul fiscal 2011 grupul a avut peste 300.000 de angajaţi şi vânzări de 51,4 miliarde de euro, în domeniile construcţiei de autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum şi echipamentelor pentru construcţii.
Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi peste 350 de filiale şi companii regionale din peste 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de ţări.