Primarul din Năvodari pune taxă de pod de 100 de lei. Principalii perdanţi: Rompetrol şi clienţii săi
Taxa va fi aplicată pe o perioadă de trei ani , iar banii colectaţi vor fi folosiţi, spune edilul, pentru reparaţia podului, acum deteriorat. Direct afectate sunt firmele distribuitoare de carburanţi care îşi trimit cisternele la încărcare la rafinăria Petromidia. O spune, de altfel, chiar primarul, susţinând că taxa este făcută pentru ca Rompetrol „să plătească”.
“Cine foloseşte, să plătească. Că tot cisternele încărcate, de 50-60 de tone, au stricat podul. Dacă au bani, 50.000 de euro, să încarce o cisternă cu carburanţi, de ce s-ar mai uita firmele la 20 de euro taxă de pod”, spune Matei. Potrivit acestuia, traficul zilnic estimat este între 50 şi 100 de vehicule de peste 16 tone. Astfel, zilnic s-ar strânge, în varianta cea mai pesimistă, 1.000 de euro. În trei ani, puţin peste 1 milion de euro.
Edilul din Năvodari nu a dorit să dezvăluie care ar fi costurile cu reparaţia podului, a spus doar „câteva milioane de euro”. În schimb, a ţinut încă o dată să precizeze că Rompetrol trebuie să plătească, daca vrea să folosească podul. „Ei ar vrea să plătească şi terenul rafinăriei trecut în intravilan la preţ de teren agricol. Nu vor să plătească nimic, să nu plătească nici taxa de pod. Nu există o rută alternativă dinspre şi înspre rafinărie”, arată primarul.
Iniţial, propunerea primarului, acum deja votată de Consiliul Local, prevedea o masă maximă de peste 20 de tone pentru autovehiculele-ţintă, la care s-a renunţat pentru una mai mică, în ideea unei o baze mai largi de taxare.
Sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele localnicilor şi ale firmelor cu sediul social în localitate, autovehiculele aparţinând regiilor locale şi ale firmelor în care acţionar unic este oraşul Năvodari.
Rompetrol Rafinare, prin rafinăria Petromidia, este cel mai mare agent economic din judeţul Constanţa şi al patrulea cel mai mare din ţară. Este al doilea cel mai mare exportator al României, cu o valoare estimată a exporturilor de 1,7 miliarde de euro.
Rafinăria Petromidia este cea mai mare din ţară, cu o capacitate de circa 5 milioane de tone. Are 3.600 de angajaţi, iar 80% dintre ei locuiesc în oraşul Năvodari.