Primarul interimar al Capitalei: Ar trebui să existe şi în cazul ELCEN un anumit tip de control
‘Sper ca în al treisprezecelea ceas să nu mai existe declaraţii iresponsabile, inclusiv din partea ELCEN, pentru că şi acolo va trebui – şi suntem obligaţi să o facem – un anumit tip de control, pentru că atât timp cât nu avem nici de acolo nişte costuri justificate – şi aici fac referire la procesul de cogenerare, care implică pe de o parte energie termică, energie electrică – e anormal ca energia termică să coste mai mult, e anormal ca procentul prin care CET-urile ELCEN obţin energie electrică să fie aproape la fel echilibrat la 50-50 pentru energia termică şi e anormal ca o entitate de stat, care produce energie electrică şi o vinde pe piaţa reglementată, beneficiază de acele certificate verzi, să îmi producă energie termică cu 20% aproape mai scump decât îmi produc privaţii. Acesta e un lucru anormal. Nu vreau să ajungem la discuţii care vizează cine ştie ce firme de apartament din zona Primăverii, pentru că atunci cu siguranţă multă lume se va deranja foarte tare. Nu aş vrea să o spun şi să o demonstrez, dar cred că acele firme de apartament alimentează multe puşculiţe, de diverse coloraturi’, a spus edilul.
Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a anunţat că va cere revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al RADET şi numirea unui nou CA, care să emită un plan de restructurare a regiei. De asemenea, a cerut Corpului de Control al prim-ministrului să efectueze un control la RADET.
Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a declarat, vineri, că Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) va continua furnizarea agentului termic şi va aduce apă caldă şi căldură la poarta RADET.
Anterior, directorul general ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat pentru AGERPRES că ELCEN ar putea primi o perioadă de graţie de un an pentru achitarea datoriilor către Romgaz, iar eşalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani.
‘Noi ieri am avut un CA al ELCEN, în trei runde, şi în ultima rundă am ajuns şi la o formulă finală de a accepta continuarea relaţiilor comerciale în condiţiile în care ne acceptă o perioadă de un an de graţie şi o eşalonare a datoriilor pe o perioadă de 3-5 ani. Acum am fost la acţionar, se pare că acceptă această variantă şi vom avea gaze ca să producem apă caldă şi căldură pentru bucureşteni’, a spus Nicolaescu.