Primarul Londrei invită oligarhii să se dea în judecată sau să divorţeze în Marea Britanie
„Dacă un oligarh se simte calomniat de un alt oligarh, avocaţii din Londra îi pot pune balsam pe ego-ul rănit”, a afirmat Johnson la conferinţa anuală a Confederaţiei Britanice pentru Industrie.
El a încurajat şi soţiile miliardarilor lumii să vină să divorţeze la Londra.
„Nu mi-e ruşine să spun soţiilor rănite ale miliardarilor lumii: dacă vreţi să îi curăţaţi de bani, veniţi la Londra”, a spus primarul.
Proiectul legii calomniei, aflat în prezent în Camera Superioară a Parlamentului britanic, cere reclamantului să demonstreze că Marea Britanie este cel mai apropiat loc unde poate fi judecat cazul, şi nu locul unde poate fi câştigat cel mai uşor.
Fostul ministru de Justiţie, Ken Clarke, a declarat în martie 2011 că proiectul are rolul, printre altele, să oprească cetăţenii din SUA să dea în judecată publicaţii americane la Londra.
Johnson a argumentat luni că astfel de cazuri, aducătoare de taxe juridice, sunt binevenite.
Banii, a spus el, „vor intra în buzunarele bucătarilor, chelnerilor, portarilor, îngrijitorilor, dădacelor, tutorilor, actorilor şi aromaterapeuţilor, vor menţine în funcţiunile roţile economiei şi vor pune pâine pe masa unora dintre cele mai sărace şi muncitoare familii din oraş”.
În discursul său, Johnson a cerut şi mai multă moralitate din partea şefilor de bănci, în schimbul unor atacuri mai puţine la adresa lor.
„Nu este suficient să îşi lingă rănile în spatele zidurilor de la Notting Hill. Marii finanţişti trebuie să susţină capitalismul nu doar prin investiţii înţelepte, ci şi prin filantropie”, a spus primarul londonez.
El a avertizat pe de altă parte că dacă bancherii se vor simţi persecutaţi şi dispreţuiţi, există riscul ca ei să îşi mute afacerile în altă parte.