Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, arestat preventiv

Economica.net
08 11. 2014
penduc_05959900

Mandate de arestare preventivă au mai primit şi trei oameni de afaceri cercetaţi în acelaşi dosar, respectiv Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi.

În schimb, instanţa a decis ca Emanuela Pendiuc, fiica primarului, să fie cercetată sub control judiciar, fiind respinsă propunerea DNA de arestare preventivă.

Tot sub control judiciar va fi cercetat şi omul de afaceri Florin Şerban Barbu.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă Tudor Pendiuc şi cei trei oameni de afaceri vor fi duşi în arestul Poliţiei Capitalei.

Tudor Pendiuc este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată (două acte materiale) iar Emanuela Pendiuc de complicitate la luare de mită şi spălare de BANI.

Potrivit DNA, SC Publitrans 2000 SA este societatea care are asigură transportul public local în municipiul Piteşti, având iniţial ca acţionar unic Consiliul local.

În ‘strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti’, care răspundea unui interes public, era prevăzut ca Publitrans 2000 SA să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul local prin alocare de FONDURI.

DNA susţine că, prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans 2000 SA şi societăţile private CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de EURO (23.013.099 lei), în folosul ultimelor două societăţi, la care printre acţionari se află omul de afaceri Valentin Vişoiu.

Anchetatorii mai arată că, sub pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participaţiune, în condiţiile în care cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate, însă ele le-au achiziţionat în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului.

Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere.

Prin respectivul contract, participarea la beneficii a Consiliului local Piteşti a fost mult mai mică (aproximativ 24%) decât cea cuvenită, potrivit contractului, în timp ce firmele private au obţinut restul de 76% din beneficii.

În schimbul ‘serviciilor’ sale, primarul Pendiuc este acuzat că a primit de la Valentin Vişoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul Bucureşti – Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în suprafaţă de 117 mp, garaj de 23 mp şi un loc de parcare, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.

‘Se reţine pentru moment preţul menţionat în contract, deşi acesta este neserios în raport de preţul apartamentelor din zona rezidenţială respectivă, urmând să se stabilească ulterior preţul real al acestui imobil’, mai arată DNA.

Pentru a disimula primirea acestui apartament şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei, în noiembrie 2007, Emanuela Pendiuc a încheiat un antecontract de vânzare – cumpărare cu SC Conarg Real Estate SRL şi ulterior a acceptat eliberarea a două chitanţe, de 110.000 lei şi 365.112 lei, de către Conarg Real Estate SRL, fără a remite aceşti bani.

Florin Şerban Barbu, acţionar în cadrul SC Conarg Real Estate SRL, este acuzat că l-a sprijinit pe Valentin Vişoiu să remită foloase necuvenite primarului Pendiuc. În acest sens, el a constituit un circuit FINANCIAR fictiv ce a avut ca scop crearea aparenţei încasării sumei de 475.812 lei de la Emanuela Pendiuc pentru apartamentul din Bucureşti ce constituia, de fapt, mită.

Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, reprezentanţi ai Gurexim Universal şi CNCD SA, au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deţine un număr de 80 de autobuze cu titlu de proprietate.

Înscrisul a fost folosit în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, pentru a argumenta şi susţine dispoziţiile primite de la Pendiuc, respectiv că asocierea CNCD SA/Girexim Universal SA deţine autobuzele respective.

De asemenea, începând cu data de 22 februarie 2008 până în luna septembrie 2014, cei doi, în complicitate cu primarul Tudor Pendiuc, au înaintat documente justificative pentru PLATA subvenţiei, au semnat adrese de înaintare către Primăria Piteşti pentru a încasa subvenţia şi au semnat procesele-verbale de validare şi verificare a subvenţiei, în baza cărora Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăţilor către asocierea CNCD SA/Girexim Universal SA.