Primarul sectorului 1 cere Agenţiei de Mediu închiderea celulelor 1-5 de la groapa de gunoi Iridex

Economica.net
16 02. 2017
gunoi_49439600_36922200_83957200

Agenţia urmează să prelungească autorizaţia integrată de mediu pentru Iridex care prevede o capacitate totală a depozitului de 4.500.000 metri cubi de deşeuri depozitate, informează primăria de sector, prin intermediul unui comunicat.

În prezent, sunt opt celule de depozitare, dintre care doar trei mai sunt active. Celulele 1 – 5 sunt pline, fiind depozitate până la această oră 3.850.000 metri cubi de deşeuri.

‘Groapa Iridex are opt celule, dintre care cinci sunt pline şi poluează nordul Capitalei. Ca reprezentant al comunităţii sectorului 1 şi al celor 40.000 de bucureşteni care au semnat pentru campania ‘Aer Curat – Bun de Respirat’ solicit Agenţiei de Mediu ca în procedurile de emitere a autorizaţiei de mediu pentru Iridex să ţină cont de faptul că celulele 1-5 au intrat în procedura de închidere şi să interzică depozitarea gunoaielor pe aceste celule. Administratorul gropii poate desfăşura aceste activităţi, în condiţiile legii, pe celulele rămase’, a declarat primarul Dan Tudorache.

Primăria a arătat că emiterea autorizaţiei de mediu fără menţiunile de închidere a celulelor 1-5 va duce la agravarea problemelor din nordul Bucureştiului, iar autorităţile emitente vor răspunde în mod direct în faţa legii.

‘Măsurile ce trebuie aplicate au fost deja stabilite de Garda Naţională de Mediu, instituţia care a şi constatat sursa de poluare cu hidrogen sulfurat din nordul Capitalei. Inspectorii de la Garda de Mediu spun că trebuie închise definitiv şi ermetizate celulele 1-5 pentru că aici sunt cele mai vechi depuneri de deşeuri, iar descompunerea acestora este în stadiu avansat. Conform legii, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti trebuie să dispună şi măsurile prin care să fie urmărite instalaţiile de absorbţie, de prelucrare şi evacuare a gazului de depozit astfel încât să existe permanent o situaţie reală şi concretă a emisiilor de gaz din depozit’, se mai arată în comunicat.

În acest sens, primăria solicită comunicarea clară a calendarului de închidere şi post-închidere a depozitului, cu termene minime de punere în aplicare.

‘Monitorizarea permanentă online ne va permite tuturor să ştim valorile gazelor poluante şi dacă acestea sunt în limitele impuse prin lege’, a mai precizat sursa citată.