Lungu a spus, într-o conferinţă de presă, că propunerea Guvernului privind preluarea încasării impozitelor pe proprietate de către ANAF în numele administraţiilor locale va trebui discutată în cadrul asociaţiilor profesionale şi a precizat că şi Asociaţia Municipiilor din România va avea un punct de vedere.
„Colectarea taxelor şi impozitelor pe proprietate trebuie să rămână la administraţiile locale. O asemenea propunere contravine principiului descentralizării. E o lovitură foarte grea dată administraţiilor locale”, a spus primarul.
El a susţinut că municipalitatea suceveană a reuşit să facă progrese, de la an la an, în ceea ce priveşte încasarea impozitelor pe proprietate şi a subliniat că veniturile proprii ale Primăriei reprezintă pentru jumătate din totalul veniturilor.
„Se pare că ce e rău se transferă de la Guvern la autorităţile locale, iar ce e bun, cum e cazul încasării taxelor pe proprietate, se ia la Guvern”, a mai declarat Ion Lungu.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea prelua de la primării colectarea impozitelor pe propietate, după ce Guvernul a decis în iulie ca taxarea să se realizeze în funcţie de destinaţie, şi nu de calitatea proprietarului clădirii sau al terenului.
Taxele pe proprietate sunt reprezentate în principal de impozitele pe clădiri şi terenuri şi taxele pe mijloacele de transport.
„Vom studia posibilitatea ca ANAF să colecteze taxele pe proprietate, în numele autorităţilor locale”, se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie agreată la începutul lunii august de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional.
În luna iulie, Guvernul a modificat baza de impozitare, iar taxarea va varia în funcţie de utilizarea proprietăţii, circuit comercial sau privat, şi nu de natura proprietarului, persoana fizică sau persoană juridică, aşa cum se calcula până în prezent.
În aceste condiţii, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinaţie.
Anul trecut, autorităţile locale au încasat din taxele pe proprietate circa aproape 4 miliarde de lei, iar pentru acest an se estimează o creştere a încasărilor cu 4,5%, la 4,2 miliarde lei.
Decizia de transfer a colectării acestor taxe de la autorităţile locale la ANAF ar putea avea legătură cu noul departament privind controlul marilor averi, care ar putea accesa astfel direct o importantă bază de date.
Tot în scrisoarea de intenţie se menţionează că ANAF caută finanţare pentru a achiziţiona sisteme IT la departamentul de control al marilor averi necesare pentru analiza de risc.