Primarul Timişoarei aruncă 20 de milioane de euro pe reparaţia de tramvaie vechi de 50 de ani

Primăria Timişoarei organizează, în ianuarie, o licitaţie de 20 de milioane de euro pentru reparaţia a 30 de tramvaie din localitate. Aceeaşi sumă poate fi folosită pentru cumpărarea de 20 de tramvaie noi, de ultimă generaţie, care au o durată de viaţă de 30 de ani, platformă joasă şi un consum de energie de până la cinci ori mai redus.
Florin Cojocaru - lun, 25 nov. 2013, 10:22
Primarul Timişoarei aruncă 20 de milioane de euro pe reparaţia de tramvaie vechi de 50 de ani

Primăria Municipiului Timişoara pune la bătaie 85 de milioane de lei (19 milioane de euro) din buget pentru reparaţia a 30 de tramvaie GT4 aflate în circulaţie de aproape jumătate de secol în oraşul de pe Bega, potrivit unui anunţ de licitaţie publicat pe SEAP. Un calcul simplu arată că Primăria Timişoarei, condusă de edilul Nicolae Robu, este dispusă să cheltuie pe reparaţia unui singur tramvai 625.000 de euro.

O sumă mare, în condiţiile în care achiziţia unui tramvai nou, modern, mult mai economicos la consumul de energie electrică şi cu platformă joasă, pentru accesul facil al vârstnicilor, invalizilor şi al mamelor cu cărucioare pentru copii, este doar cu 300.000 de euro mai scumpă. Astfel, în loc de reparaţia a 30 de tramvaie vechi, aproape de a fi scoase din uz, ar fi posibilă cumpărarea a 20 de tramvaie noi. Mai economicoase la consumul de energie, cu o durată de utilizare mult mai mare şi moderne. Durata de viaţă a unui tramvai vechi „reşapat” este de circa 10 ani, iar un tramvai nou are o durată medie de viaţă de 30 de ani, ceea ce presupune cheltuieli per unitate mai mici în cazul tramvaielor noi.

Primirea ofertelor pentru licitaţia de achiziţie serviciilor de reparaţie şi modernizarea tramvaielor GT 4 se face până la 16 ianuarie 2014, ora 10.00. Deschiderea ofertelor va fi în aceeaşi zi, ora 11.00.

Contractul este valabil timp de patru ani de la data atribuirii. Criteriile de departajare sunt: preţul – 60%, termenul de garanţie pentru caroserie – 14%, termenul de garanţie pentru cadrul boghiului – 8%, termen de garanţie pentru aparatul de rulare – 8% şi termenul de garanţie pentru instalaţiile şi subansamblele auxiliare – 10%.

Participanţii la licitaţie trebuie să facă dovada că au înregistrat o cifră de afaceri medie de 5,7 milioane de lei pe ultimii trei ani, sau la jumătate, dacă sunt încadraţi la categoria IMM. O astfel de cerinţă deschide drumul către firme obscure, adevărate ateliere de reparaţii care pot să nu aibă nici măcar capacitatea tehică de a repara „vechituri” de 50 de ani.

Factorii de decizie din autoritatea contractantă sunt primarul Nicolae Robu, viceprimarul Traian-Contantin Stoia, administratorul public Sorin Drăgoi, directorul economic Smaranda Haraciu şi mai mulţi consilieri locali.

Primarul Robu recunoaşte că tramvaiele noi sunt mult mai bune, însă se plânge de lipsă de bani. Nu poate cumpăra tramvaie noi pentru că nu dispune de bani, dar ia din buget 20 de milioane de euro ca să repare tramvaie de jumătate de secol, care ar fi trebuit să ajungă la casare. „Sigur că vrem tramvaie noi, le şi luăm, din 2014, de când sperăm să accesăm fonduri europene. Poate luăm 100 de tramvaie. Dar unul nou costă 1,5 milioane de euro(in realitate, circa 1 milion de euro, tramvai cu două corpuri şi podea joasă – n.r.) şi nu sunt bani. Acum le reparăm pe cele vechi, poate chiar mai ieftin decât în anunţul dat. Acolo sunt estimările proiectanţilor”, afirmă edilul.

Tramvaiele locale GT 4 au o vechime medie de 50 de ani şi sunt operate de Regia locală de Transport RATT. În 1963, RATT finaliza prototipul de tramvai Timiş(actual GT4), de 17 m lungime si două vagoane. Regia locală operează un parc de circa 120 de tramvaie, pe lângă GT 4 aflându-se în funcţiune şi tramvaie nemţeşti second-hand Rathgeber şi Wegmann.

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...