Primele cinci firme controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi români, şi-au diminuat efectivele de salariaţi cu 3.100 de oameni în primul an Covid – analiză

Primele cinci firme controlate de stat, care au avut cei mai mulţi angajaţi în 2020, şi-au restrâns efectivele totale de salariaţi cu peste 3.100 de oameni în primul an al crizei Covid, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor pe care le-am obţinut de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi din bilanţurile de la Finanţe. CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă, toate companii deţinute de stat care au continuat să meargă în pierdere anul trecut, şi-au restrâns efectivul total de angajaţi cu peste 1.600 de oameni în primul an al pandemiei faţă de nivelul anului 2019 şi au ajuns, cumulat, la peste 39.000 de oameni pe statele de plată în 2020, arată analiza Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 06 iul. 2021, 22:04
Primele cinci firme controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi români, şi-au diminuat efectivele de salariaţi cu 3.100 de oameni în primul an Covid - analiză

În 2020, peste 116.000 de oameni au lucrat la primele 10 firme controlate de stat care au avut, în primul an al crizei Covid, cei mai mulţi angajaţi pe statele de plată, arată analiza Economica.net făcută pe baza datelor obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) şi din bilanţurile publicate de firme pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Circa o treime dintre ei au lucrat la companiile CFR prezente în top: CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă, arată analiza Economica.net.

Majoritatea firmelor controlate de stat, prezente în top, şi-au restrâns efectivele de salariaţi în primul an al pandemiei.

Dintre firmele din top zece, doar Metrorex, STB şi Romgaz numără mai mulţi angajaţi pe statele de plată după primul an Covid, aşa cum puteţi vedea, in extenso, în tabelele de mai jos. Dintre ele, Metrorex şi-a sporit cel mai mult numărul de salariaţi în criza Covid, dintre firmele controlate de stat, prezente în topul antemenţionat, potrivit analizei Economica.net.

Am arătat deja, într-un material publicat aici, că Poşta Română şi CFR SA au avut cei mai mulţi angajaţi din România în 2020, luând în calcul, în acest clasament, toate societăţile din ţara noastră, şi pe cele care au capital majoritar de stat, şi pe cele care au capital majoritar privat, autohton ori străin. 

Drept care, e lesne de înţeles că cei doi „grei” conduc şi topul firmelor controlate de stat, la care muncesc cei mai mulţi români.

Poşta Română, lider detaşat, în ciuda scăderii numărului de salariaţi.

Compania Naţională Poşta Română SA are cei mai mulţi angajaţi din România pentru al cincilea an consecutiv, în ciuda restrângerii continue a numărului de salariaţi, arată analizele făcute anual de Economica.net despre subiect. CN Poşta Română a avut, în medie, peste 23.000 de oameni pe statele de plată în primul an Covid, în scădere cu 146 de oameni faţă de nivelul anului 2019.

CN Poşta Română a încheiat anul 2020 cu afaceri nete de 1,28 de miliarde de lei, cu circa 1% mai mari decât cele din 2019, aşa cum Economica.net a arătat deja. CN Poşta Română a avut marjă de profit net de 2,28% în 2020, cu 0,37 puncte procentuale mai mare decât cea din 2019, reiese din analiza Economica.net.

Compania Naţională CFR SA rămâne pe locul al doilea în topul firmelor cu cei mai mulţi angajaţi în 2020, cu peste 22.000 de angajaţi pe statele de plată, în pofida pierderii de peste 11 ori mai mare decât în 2019.

CFR SA a avut afaceri nete de 936,18 milioane de lei în anul 2020, cu peste 7% mai mici decât cele din 2019. CFR a mers în pierdere pentru al doilea consecutiv, însă cea raportată în 2020 e de peste 11 ori mai mare decât cea din anul 2019, reiese din analiza deja publicată de Economica.net.
CFR SA a avut pierdere netă de 281,68 de milioane de lei în anul 2020 faţă de 25,27 de milioane de lei în 2019.

Romsilva, a treia cea mai mare companie controlată de stat judecând după numărul de salariaţi în primul an al crizei Covid-19.

RA Romsilva ocupă a treia poziţie în clasament, cu peste 15.000 de oameni pe statele de plată, în ciuda scăderii numărului mediu de salariaţi cu peste 1.200 de oameni faţă de nivelul anului 2019.
Romsilva, regie autonomă care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară, se află sub autoritatea Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Romsilva a încheiat anul 2020 cu afaceri nete de 1,83 de miliarde de lei, cu 9,86% mai mici decât cele realizate în anul 2019. Regia autonomă Romsilva a avut marjă de profit net de 0,39% în 2020, de peste nouă ori mai mică decât cea din 2019, reiese din analiza Economica.net.

CEO SA – poziţia a patra în topul firmelor controlate de stat care au avut cei mai mulţi angajaţi în primul an al crizei Covid-19. Compania a avut peste 12.000 de angajaţi, în scădere cu peste 600 de oameni faţă de valoarea indicatorului din anul 2019.

Complexul Energetic Oltenia a avut afaceri nete de 2,09 miliarde de lei în anul 2020, cu peste 32% mai mici decât cele realizate în anul 2019. CEO a avut pierdere de 939,4 milioane de lei în anul 2020, în creştere faţă de cea raportată pentru anul 2019, reiese din analiza Economica.net.

CFR Călători, poziţia a cincea în topul firmelor controlate de stat care au avut cei mai mulţi angajaţi în 2020. Compania a avut, în medie, peste 12.000 de oameni pe statele de plată, în scădere cu peste 500 de oameni faţă de nivelul anului 2019.

CFR Călători SA a încheiat anul 2020 cu afaceri nete de 1,82 de miliarde de lei, cu 13,31% mai mici decât cele rulate în 2019. CFR Călători a terminat anul 2020 cu pierdere netă de 354,94 de milioane de lei, cel puţin dublă faţă de cea din 2019, arată analiza Economica.net.

 

Dintre firmele prezente în topul antemenţionat, cinci au mers în pierdere în 2020: CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă, Metrorex şi Complexul Energetic Oltenia, reiese din analiza Economica.net.

Romgaz are cea mai mare profitabilite dintre firmele controlate de stat care au cei mai mulţi angajaţi în primul an al crizei Covid, peste 32%, în creştere faţă de valoarea indicatorului din anul 2019, arată analiza Economica.net.

Citeşte şi:

Profi, uzina Dacia şi Kaufland, firmele private cu cei mai mulţi angajaţi din economie în anul crizei Covid-19 – analiză Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...