Primele decizii ale lui Trump ar putea anula politicile lui Obama privind clima, imigraţia şi Guantanamo

Economica.net
20 01. 2017
505042232_republican_presidential_candidate_donald_trump_jpg_crop_promo_xlarge2_87566400

Agenţia prezintă primele ordine executive prin care se anticipează că Trump va revoca unele din deciziile asumate de Obama prin cele peste 275 de ordine semnate în cei opt ani petrecuţi la Casa Albă, în următoarele domenii:

– Imigraţie:

Potrivit câtorva apropiaţi ai echipei de tranziţie a lui Trump, consilierii i-au recomandat acestuia să adopte, în primele zile după instalarea la Casa Albă, câteva măsuri de limitare a imigraţiei în Statele Unite.

Este probabil că Trump va încerca să revoce ordinul executiv emis de Obama şi cunoscut sub acronimul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), ce le permite persoanelor sosite ilegal în SUA ca minori să rămână în ţară în baza unei autorizaţii pe doi ani, pentru a munci sau urma un colegiu.

Este de aşteptat ca noul lider de la Casa Albă să lase să expire autorizaţiile acordate unui număr de peste 700.000 de oameni, în baza DACA, mai degrabă decât să le revoce imediat sau să ordone deportarea acestor persoane, spun sursele.

– Centrul de detenţie de la Guantanamo:

Una din primele măsuri ale lui Barack Obama ca preşedinte, în 2009, a fost semnarea a trei ordine executive privind începerea închiderii centrului de detenţie de la baza navală americană de la Guantanamo, Cuba, şi interzicerea ‘tehnicilor de interogare întărite’, printre care simularea înecului.

La scurt timp după alegerea sa, Donald Trump a declarat că ‘vom păstra deschis’ acest centru şi ‘îl vom umple cu tipi răi’, ceea ce indică drept foarte probabilă abrogarea măsurilor predecesorului său.

Guvernul american a deschis centrul de detenţie de la Guantanamo în 2002, la un an după atentatele islamiste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Majoritatea suspecţilor de terorism străini încarceraţi au rămas în acest centru fără a fi inculpaţi sau judecaţi timp de peste un deceniu.

– Angajaţii federali:

Preşedintele Obama a emis mai multe ordine referitoare la contractori federali, decizii pe care este previzibil că Trump le va reexamina sau invalida. Unul dintre ele a majorat salariul federal minim pentru angajaţii contractorilor federali la 10,10 dolari/oră începând din 2015. Altă măsură le cere tuturor contractorilor federali să le acorde angajaţilor lor, la nevoie, concedii medicale plătite.

Un ordin executiv semnat de Obama, prin care contractori federali sunt obligaţi să facă publice încălcările legislaţiei muncii şi agenţiile federale primesc instrucţiuni despre cum să acţioneze în astfel de cazuri, este contestat de companii şi ar putea fi abrogat de Trump.

– Energie şi schimbări climatice:

În cele două mandate, Barack Obama a emis zeci de ordine executive cu privire la politici în domeniul schimbărilor climatice şi al energiilor regenerabile, ordine pe care succesorul său poate încerca să le anuleze.

Obama a finalizat în 2015 Planul privind energiile regenerabile, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon ale centralelor energetice. Planul este atacat în prezent în instanţe federale, dar ar putea fi invalidat printr-un ordin executiv al lui Trump.

Noul preşedinte ar putea, de asemenea, să anuleze un ordin al lui Obama prin care agenţiile guvernamentale sunt obligate să reducă până în 2025 emisiile de CO2 cu 40% faţă de nivelul anului 2008.