Primele detalii despre relaxarea de după ridicarea stării de urgență. Ce spune ministrul Sănătății

Economica.net
20 04. 2020
nelu_tataru_565432_25411500

„Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii suntem încă într-un moment în care suntem în urcare, vom face o evaluare cam după o săptămână după sărbătorile pascale, vom vedea de la zi la zi numărul de cazuri, creşterea acestuia precum şi numărul deceselor, dar când va veni vorba de relaxare vom vorbi individual pentru fiecare comunitate în parte. (…) Încă suntem pe panta ascendentă a curbei despre care vorbim de două luni de zile. Suntem într-un moment în care urmărim ca şi creşterea numărului de cazuri să se facă într-un număr mic. (…) Încă suntem precauţi şi menţinem măsurile de izolare, distanţare socială şi urmărim îndeaproape fiecare localitate, fiecare focar. Întâi să ajungem la un număr de cazuri constant şi după aia ne gândim la descreştere. Nu vorbim de relaxare deocamdată”, a declarat ministrul Sănătăţii, luni, într-o intervenţie la Digi 24.

Acesta a precizat o relaxare a restricţiilor „va fi în acelaşi timp cu anumite restricţii, va fi oricum cu mască şi mănuşi”.

Tătaru a ţinut să precizeze că nu se va pune problema de a fi reluate adunări publice, reluarea competiţiilor sportive sau deschiderea mall-urilor.

„Aceste măsuri de relaxare vor veni în momentul în care vom vedea acea curbă a cazurilor noi sau a cazurilor critice începe să scadă. Le vom lua în funcţie de fiecare comunitate în parte şi în funcţie de fiecare focar. Avem 10 judeţe plus Bucureştiul care au 70% din cazuri. Avem 6 judeţe trecute de 300 de cazuri, aproape de 400 de cazuri. Sunt focare încă în expansiune, chiar dacă transmiterea locală nu mai este aşa accentuată, dar este o transmitere locală continuă şi la fiecare dintre ele avem motive să fim încă precauţi menţinem aceleaşi măsuri” a mai spus ministrul sănătăţii.

Acesta a precizat că în prezent sunt peste 260 de cazuri de bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19 aflaţi în terapie intensivă, unele dintre acestea fiind „potenţial critice”.

„Terapia intensivă este cea care face diferenţa în acest moment şi aduce un suport” a spus Tătaru.

După ce a făcut vizite în mai multe unităţi sanitare, ministrul spune că cei din corpul medical au „un moral ridicat”, chiar şi în judeţe care au un număr mare de bolnavi.

Ministrul Sănătăţii spune că un vârf al epidemiei ar însemna conform calculelor autorităţilor române, un număr de 15-20.000 de cazuri.