Primele discuții în public pe viitorul ciclu de reglementare a distribuției de electricitate, unde există deja dezacorduri. Ce și-au spus reprezentanții ANRE și cei ai Rețele Electrice (fosta E-Distribuție)

Deși încă nu a apărut o dezbatere în cadru public referitoare la metodologia calculării tarifelor de distribuție a energiei electrice pentru perioada a cincea de reglementare care începe de la 1 ianuarie, deja este un dezacord între reglementatorul ANRE și operatorii rețelelor de distribuție, pe care ambele părți speră să-l depășească.
Mihai Nicuţ - mar, 26 mart. 2024, 22:16
Primele discuții în public pe viitorul ciclu de reglementare a distribuției de electricitate, unde există deja dezacorduri. Ce și-au spus reprezentanții ANRE și cei ai Rețele Electrice (fosta E-Distribuție)

Deja au început discuțiile pe marginea metodologiei care ar urma să se aplice în următorii cinci ani, iar deocamdată pe la colțuri distribuitorii se plâng că, așa cum se pune problema acum, nu vor fi bani mai ales în condițiile în care țare și-a propus ținte ambițioase de energie regenerabilă, care nu se pot atinse fără investiții substanțiale în rețele.

Firmele de distribuție care acționează în cadru reglementat ar fi profund nemulțumite de propunerile despre care se discută acum cu ANRE pentru viitorul ciclu de reglementare pe următorii cinci ani, cel puțin până acum. Rata reglementată de rentabilitate a capitalului investit în rețele ar urma să fie crescută puțin, la 6,70%, nivel considerat oricum insuficient în condițiile în care trebuie investite miliarde pentru noi echipmente, automatizări și altele ca să se integreze sursele regenerabile, și mici (prosumarorii) și mari. Și, mai mult, la stabilirea tarifelor viitoare de distribuție nu s-ar ține cont de actualizarea cu inflația și s-ar scoate din baza de calcul și anumite costuri care acum sunt recunocute, inclusiv unele costuri cu personalul.

Problema este una care apare de fiecare dată: reglementatorul ar dori să recunoască distribuitorulor costuri cât mai mici pentru a menține un preț final (tariful de energie e parte din preț) la client cât mai mic, dar îi și obligă pe operatori la investiții. Desigur, companiile sunt în poziția opusă, iar de data aceasta se adaugă și cheltuielile suplimentare pe care le cer recunoscute pentru a investi ca să se poată face tranziția energetică.

Cumva, ambele părți recunosc voalat că există un dezacord, dar speră că îl vor depăși.

Iată ce a spus pe această temă vicepreședintele ANRE Gabriel Andronache, invitat de către cei de la Rețele Electrice Muntenia (acum PPC, fost Enel), la o ceremonie pentru a marca finalizarea modernizării la stația Nord din București, la care au fost prezenți angajați ai companiei, oficialități și presă:

„ANRE întotdeauna este și va fi alături de dumneavoastră și vom găsi întotdeauna soluții. Știți că avem o ușă deschisă și dialogul este deschis în permanență. De aceea ca să facem lucrurile exact așa cum trebuia, după cum știți, în 2024 trebuie să intrăm în perioada a cincea de reglementare, dar împreună am ajuns la concluzia, împreună cu cei din distribuție, că ar fi bine să amânăm un an. Să fie un an de tranziție pentru că dacă ne raportam la ultimii ani, 2023, 2022, niște ani atipici, poate n-am fi luat niște rezultate sau n-am fi luat niște decizii care să fie foarte bune și să răspundă condițiilor actuale. De aceea, în perioada următoare vom intensifica acest dialog. Colegii din distribuție, prin ACUE, au făcut o analiză.  De asemenea și noi am făcut o analiză și vom încerca în perioada următoare să ajungem la un numitor comun care să răspundă nevoilor din România.

Putem să ne uităm, de exemplu, la țările din vest unde există o recunoaștere în tarif care este mult mai mică, dar poate acolo lucrurile sunt deja făcute. Unele lucruri sunt făcute și sunt avansate iar la noi încă mai sunt multe lucruri de făcut. De asemenea pentru perioada a cincea de reglementare încercăm să recomandăm și să găsim o formulă astfel încât companiile care merg către fondurile europene și realizează investiții din fonduri europene, să nu fie penalizate – în ghilimele – și să fie recompensate, astfel încât să se găsească o anumită sumă care să apară în tarif, astfel încât acele investiții ulterioar să poată să fie susținute”.

“N-o să stăm până la sfârșitul anului ca să apărem cu metodologia în decembrie pentru anul 2025, pentru perioada a cincea. Când o să fie totul gata și ne armonizăm, ne întâlnim periodic.  Ne-am întâlnit încă de anul trecut, am început să ne întâlnim din septembrie, octombrie. Am avut și noi exact studiul și îl analizăm și noi, inclusiv la nivel tehnic în interior cât și în comitetul de reglementare. Am discutat inclusiv pe OpEx, pe CAPEX și așa mai departe pe toate aceste date ca să fie cât mai bine și toată lumea să fie mulțumită și mulțumirea aceasta înseamnă în realitate clientul să fie mulțumit și să avem cantitate,  calitate și energie la cele mai bune standarde”.

Iată ce a spus Mihai Pește, șef al Rețele Electrice, întrebat de presă cu cât ar trebui să crească tariful de distribuție

Vă răspund din punctul de vedere al al distribuitorilor. Nu avem o valoare fixă, o cifră fixă pentru sau cu cât ar trebui să crească tariful de distribuție. Este un mix de propuneri, tariful de distribuție are multe componete. Are componenta de investiții, are componenta de OPEX (cheltuieli operaționale – n.red.), are componenta de personal, sunt inflații, sunt foarte multe care trebuie agregate acolo.

Ceea ce este sigur e că ANRE a făcut o propunere, metodologia nu a ieșit încă. Noi avem încredere și cum spunea și domnul Andronache este mereu dialog.  Deci studiile sunt făcute, nu neapărat pentru a fi respectate 100%, dar pentru a agrega valoare în discuțiile noastre, astfel încât să ajungem până la urmă la numitorul comun, dar la acel numitor comun care ne oferă până la urmă cadrul de reglementare suficient să facem investițiile viitoare și să reușim să facem tranziția energetică.

Noi suntem foarte ambițioși, noi ca distribuitori, nu doar noi ca operatori și ceilalți operatori. Normal, dorințele sunt foarte mari. Acum este foarte mare problema, sincer, de finanțare, iar finanțarea pentru perioada următoare implică volume foarte mari – trebuie discutată și ajuns cu ANRE la niște concluzii foarte clare și exacte. Dar cel puțin în momentul de față din punctul nostru de vedere ca distribuitor, cifre exacte nu sunt”.

„Trebuie să fie o metodologie justă, justă pentru operatori, justă pentru comunitate, justă pentru consumator dar în condițiile tranziției energetice care urmează, dacă vrem să o facem sau nu. Repet, condițiile actuale nu sunt cele mai propice să facem investiții de dimensiuni incredibile”

Iată și ce a spus Alessio Menegazzo, country managerul PPC România întrebat despre “clinciurile” cu reglementatorul

“Am observat că tot timpul există, mai ales când suntem aproape de un nou ciclu de reglementare, aceste întrebări recurente. Care este punctul de clinci între operatori și distribuitori? Dacă suntem cu toții deștepți, trecem un pic de această ”clinciuială” și trebuie să ne punem o întrebare: unde vrem să fim în 2040?  Noi ca cetățeni, reglementatorul, guvernul, țara în întregime, unde vrem să fim în 2040?

Pentru că știm că anumite chestiuni se vor schimba, va crește numărul de mașini electrice, vor fi din ce în ce mai mulți prosumatori, vor fi din ce în ce mai multe aspecte care vor impacta rețelele electrice și avem acest cadou că știm dinainte. Boilerele pe gaze vor fi desființate și evident se va trece mai mult pe electric. Întrebarea este cum vrem să arătăm pe 31. 12. 2039.  Da, 2039, adică în ultima zi când avem deadline pentru a nu mai avea, de exemplu, boilere de gaze.  Ce răspuns dăm consumatorilor? Vrem să-i pregătim din timp sau așteptam ultimul moment și va fi isterie și toată lumea va fi supărată, pentru că nu ai posibilitatea de a te conecta sau o să fie probleme.

Dacă suntem deștepți le luam din timp, le programăm din timp și eu sunt absolut sigur că vom trece peste orice clinci.  Da, deci cu cât planificam mai mult împreună in interesul consumatorului final, cu atât mai bine va fi rezultatul, tot în interesul consumatorului final. Pentru că dacă nu facem asta, la urma urmei, tot consumatorii o să fie cei supărați pe operatori, pe autorități”

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...