În ultima săptămână din luna octombrie s-au înregistrat la nivel naţional însă şi 12 cazuri de gripă clinică neconfirmată virusologic şi serologic.
În ultima săptămână, la nivel naţional, 95.235 de români au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute, incluzând aici numărul de îmbolnăviri de gripă clincă, cu infecţii virale ale căilor căilor respiratorii superioare, dar şi pneumonii.
Numărul românilor diagnosticaţi în ultima săptămână din luna octombrie cu infecţii respiratorii acute este cu 10.4% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, şi cu 5.3% mai mare decât cel raportat în săptămâna anterioară.
Până la sfârşitul lunii octombrie au fost vaccinate antigripal 130.214 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Forma comuna de gripă se caracterizează prin extinderea rapidă a epidemiei în populaţie, cu atingerea vârfului epidemic după două – trei săptămâni de la debut, când sunt afectate peste două treimi din populaţie. Epidemia se stinge treptat după patru – şase saptamani de la apariţia primelor cazuri de gripă, potrivit Asociaţiei Medicilor de Familie din Mureş.
Simptomele specifice gripei sunt diferite de semnele unei banale răceli, dar şi de simptomele altor infecţii respiratorii. De obicei, simptomele gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid.
Gripa începe brusc, cu febră mare, frisoane, stări de slăbiciune şi oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă tot timpul, dureri musculare, dureri de cap, dureri oculare şi roşu în gât, răguşeală până la pierderea vocii şi lipsa poftei de mâncare, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Gripa se transmite direct prin tuse şi strănut, iar indirect, prin obiecte proaspăt contaminate cu virusul gripal: batistă, prosop, veselă.
Ce trebuie să ştie bolnavii de gripă
Iată recomandările medicilor, conform platformei de specialitate formaremedicala.ro.
Respectaţi regulile de igienă respiratorie
Spălaţi-vă frecvent mâinile
Dacă sunteţi bolnav, staţi acasă, nu mergeţi la serviciu sau la şcoală, şi limitaţi contactul cu alte persoane.
Utilizarea măştii de către persoanele bolnave, pentru a-i proteja pe contacţii direcţi
Cum tratăm gripa