Primele drone militare româneşti – Producţia va începe până la finalul acestui an

România va începe producţia de serie de drone româneşti cu dublă destinaţie - militară şi civilă - până la finalul acestui an, după ce, în vară, vom avea prototipul, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea "Ora Guvernului", din Senat. (Imaginea cu care este ilustrată articolul reprezintă o dronă Switchblade produsă de AeroVironment şi este folosită de armata SUA)
AGERPRES - mie, 26 mart. 2025, 14:28
Primele drone militare româneşti - Producţia va începe până la finalul acestui an

România va avea, până la finalul acestui an, propriile drone şi se va lucra la modernizarea liniilor de producţie pentru RDX şi TNT, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan.

Bogdan Ivan a susţinut că un miliard de lei vor intra în România anul acesta în proiecte de producţie de tehnică militară şi vor ajunge la companiile naţionale din industria de apărare.

„În momentul de faţă, ceea ce o să avem sigur până la final de an, e faptul că o să avem dronele noastre, că o să avem RDX-ul şi TNT-ul, lucrăm la remodernizarea liniilor de producţie pe aceste două componente extrem de importante. O să avem, în aproximativ doi ani şi jumătate, propriile noastre pulberi, într-un joint venture cu o mare companie din afara României, şi, de asemenea, avem mecanismul FMS pentru muniţie calibrul 155”, a precizat Ivan.

El a menţionat că în prezent se lucrează cu Ministerul Apărării pentru a se putea acoperi cât mai mult din necesarul Armatei române prin industria naţională de apărare.

„Avem două paliere, o dată necesarul intern, în care Ministerul Apărării vine şi face comenzi. Ei ne-au transmis Planul de înzestrare a Armatei Române. În momentul de faţă, colegii mei la nivel tehnic lucrează cu cei din MApN pe această analiză – necesarul Armatei române, pentru a vedea la modul foarte concret ceea ce putem să producem şi să livrăm mâine, pe de o parte, iar, pe de altă parte, acolo unde putem să facem investiţii, de exemplu, la Făgăraş, linia de producţie de TNT, de RDX, cum e situaţia fabricii de pulberi Victoria, la care deja am câştigat procesele de expropriere a terenului şi am intrat deja. Acum analizăm la modul foarte clar unde investim foarte ţintit şi unde putem să şi producem până la finalul acestui an – de la muniţie de calibrul 155, compatibilă NATO, până la tot ce înseamnă TNT, RDX. Suntem pregătiţi să extindem capacităţile de producţie şi acum lucrăm, împreună cu Ministerul Apărării, la acest mecanism de asigurare a cât mai mult din necesarul intern al României”, a explicat ministrul Economiei.

Bogdan Ivan s-a referit, totodată, la modul în care România poate să intre în mecanismul SAFE de 150 de miliarde de euro privind înarmarea Uniunii Europene.

„Avem deja o altă dinamică europeană, (…) avem acel mecanism SAFE de până la 150 de miliarde de euro şi analizăm modul în care putem să intrăm cu necesarul României şi cu capacităţile de producţie publice şi private ale României, în parteneriat cu alte state, tocmai pentru a produce ceea ce alţii nu pot să o facă foarte bine. România are deja un profil extrem de interesant în tehnologie avansată, în securitate cibernetică, în AI, în drone, pentru că acest segment reprezintă două din cele şase puncte esenţiale din mecanismul SAFE al UE. Am avut deja întâlniri de lucru cu ministrul Apărării, cu ministrul Finanţelor, toţi specialiştii noştri deja lucrează, iar la finalul acestei săptămâni o să avem o întâlnire pentru a stabili ce facem, în ce termen şi cu ce surse de finanţare”, a transmis ministrul.

Potrivit ministrului, la toate acestea se adaugă programul offset, prin care o parte din suma cheltuită de statul român pentru înzestrarea armatei să se întoarcă în economie, prin firmele din industria de apărare.

„Vorbim despre tot ceea ce înseamnă programul offset. Pentru fiecare achiziţie mai mare de 10 milioane de euro, în clipa în care se activează mecanismul de interes esenţial de securitate a României, intrăm într-un proces care vine şi aduce în România tot ceea ce înseamnă producţie în proporţie de minimum 80% la companiile publice şi private din ţara noastră. E un pas extrem de important care ne asigură dezvoltare şi tehnologică şi ne asigură resursele prin care putem să investim real, nu doar pe Tik-Tok sau în declaraţii politice, în industria naţională de apărare, pentru că de foarte mulţi ani se fac doar declaraţii politice pe acest subiect”, a transmis Bogdan Ivan.

Te-ar mai putea interesa și
Vești bune pentru angajații din România. Beneficii de până la 1.200 de euro pe an cu tratamente în afara țării
Vești bune pentru angajații din România. Beneficii de până la 1.200 de euro pe an cu tratamente în afara țării
Tot mai mulți angajatori din România oferă salariaților beneficii suplimentare sub formă de asigurări de sănătate care, în variantele lor de top presupun inclusiv acoperirea cheltuielilor cu......
Donald Trump avertizeaza companiile din Franța: Interzis programe de diversitate și incluziune!
Donald Trump avertizeaza companiile din Franța: Interzis programe de diversitate și incluziune!
Administraţia Trump a scris companiilor franceze care au contracte cu guvernul Statelor Unite, cerându-le să respecte ...
Ministrul finanțelor spune cu jumătate de gură că vor crește taxele și impozitele: Există și soluții să nu se ajungă la asta
Ministrul finanțelor spune cu jumătate de gură că vor crește taxele și impozitele: Există și soluții să nu se ajungă ...
Ministrul finanțelor, Tanczos Barna, spune că deficitul bugetar nu va sări de 7% anul acesta, deși în 2024 a atins 9%, ...
Rafinăria Petromidia își crește exporturile de carburanți până la cel mai mare nivel din ultimii șase ani
Rafinăria Petromidia își crește exporturile de carburanți până la cel mai mare nivel din ultimii șase ani
Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor grupului Rompetrol, Petromidia și Vega își va crește exporturile de carburanți ...