Primele gaze noi ies din Marea Neagră la sfârșitul lui 2021. Americanii ne amenință cu arbitrajul international dacă legea offshore nu se schimbă

07 09. 2020
bsog_2_20530100

“Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este realizat în prezent în proporţie de 36% și estimăm că vom începe producţia de gaze la sfârşitul anului 2021”, ne-a declarat Mark Beacom, CEO al BSOG, în urma unei solicitări pe care i-am adresat-o.

Proiectul este acum realizat așadar în proporție de circa o treime, potrivit declarațiilor lui Beacom care, la solicitarea noastră, a prezentat și stadiul actual al lucrărilor.

“În trimestrul II al acestui an am reușit să finalizăm o etapă importantă din proiect, transportul celor 147 km de conductă de la furnizorul nostru Grecia până la portul Midia unde se află depozitate în prezent, transport realizat în timpul stării de urgenţă, cu respectarea deplină a tuturor restricțiilor pentru COVID-19 existente la acea vreme. Platforma de producţie Ana de la șantierul naval din Agigea este realizată în proporţie de 58%, în timp ce la stația de tratare a gazelor din Vadu lucrăm la fundații și facem progrese în mod constant”, spune Beacom.

Ce urmează. “După două studii finalizate în această vară în largul mării, unul geotehnic şi altul premergător instalării conductei în largul mării, am început subtraversarea plajei folosind tehnica minim invazivă de foraj orizontal dirijat. Subtraversarea se va realiza pe o distanţă de 1.500 de metri iar punctul de străpungere pe fundul mării se va afla în ape cu adâncimea de 5 metri, punct din care va începe instalarea conductei de 126 km în larg către platforma Ana. Presupunând că nu vor exista întârzieri independente de voinţa noastră, vom începe lucrările de instalare a conductei pe fundul mării în perioada următoare. Montarea conductei de la țărm până la locația platformei Ana ar trebui să dureze aproximativ două luni”, a arătat șeful BSOG.

Proiectul de dezvoltare a perimetrului Midia derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas, în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. Compania a anunțat că va adice în Românoa circa un milliard de metri cubi pe an, estimare pe care oficialii companiei o mențin. Americanii sunt singurii care au luat o decizie finală de investiție pentru noile resurse de gaze din Marea Neagră, asta în ciuda adoptării noilor reglementări prin legea offshore, care conțin prevederi considerate împovărătoare de către companiile petroliere, inclusiv din punct de vedere fiscal.

Investiție americană de 600 de milioane de dolari

Investiția totală a companiei americane se ridică la 600 de milioane de dolari, și, în cazul în care la finalul anului viitor, când vor fi puse pe piață gazele noi din Marea Neagră, prevederile din legea offshore vor fi încă în vigoare, americanii iau în calcul un proces împtriva României la o curte internațională de arbitraj.

Iată ce spune Beacom, întrebat de noi pe această temă.

“Titularii concesiunii XV Midia şi XIII Pelican au investit până în prezent 200 milioane de dolari în activităţi de explorare iar Proiectul MGD va implica investiţii suplimentare de 400 milioane de dolari până la finalizarea lui.

Suntem de parere că legislația ostilă adoptată la sfârșitul anului 2018 nu va rămâne în vigoare, deoarece este contraproductivă pentru România și nu încurajează realizarea de proiecte de investiții. Noi și partenerii nostri ne-am angajat să dezvoltăm Proiectul MGD pornind de la premiza că legislația în cauză va fi abrogată. În situaţia în care suntem pe punctul de a începe producţia și nu întrevedem restabilirea drepturilor noastre, vom lua în calcul şi alte măsuri, cum ar fi soluționarea disputei prin arbitraj internaţional” spune șeful BSOG.

Americanii au semnat deja un contract pe termen lung cu Engie, prin care furnizorul va cumpăra întreaga producție de gaze din Marea Neagră, mai puțin volumele pe care producătorii sunt obligați să le vândă pe piața centralizată, în conformitate cu legislația românească. Actualmente aceste volume reprezintă 40% din producţia totală de gaze