Primele parcări subterane din Nordul Moldovei, construite prin Regio
163 de locuri de parcare și peste 20.000 mp, reprezentând zona pietonală și spațiile verzi aferente, au fost construite și reamenajate în centrul municipiului Suceava. Proiectul, finanțat prin Regio și finalizat în timp record, a schimbat radical aspectul peisagistic al orașului și a rezolvat problema locurilor de parcare.
Lipsa acută a locurilor de parcare din Suceava a constituit una dintre problemele stringente cu care s-a confruntat Consiliul Local în ultimii ani. În anul 2008, Municipiul Suceava a fost desemnat prin Hotărâre de Guvern pol de dezvoltare urbană și, ulterior, a fost elaborat Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), care, între alte proiecte de dezvoltare a orașului, a inclus și proiectul care vizează reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava, prin crearea de parcaje subterane, reabilitarea zonelor pietonale și a străzilor. Amplasamentul ales pentru realizarea celor două parcări subterane în zona centrală a muncipiului nu a fost întâmplător: concomitent cu elaborarea PIDU și a proiectelor individuale care îl compun a mai fost depus un proiect, finanțat tot prin Regio, care vizează reabilitarea Cetății de Scaun a Sucevei și a zonei de protecție a acesteia.
Estetic și util
Proiectul a avut două componente principale: construirea a două parcaje subterane și modernizarea zonei centrale, în special a pavajului pietonal, aflat într-o accentuată stare de degradare. Lucrările au demarat în luna ianuarie 2011 și s-au finalizat în martie 2013.
Primul spațiu de parcare are o suprafață alocată de 3.468 mp și o capacitate de 108 locuri. Cel de-al doilea se întinde pe 8.170 mp și oferă 55 de locuri de parcare. Au fost amenajate în întregime zonele pietonale prin refacerea pavimentelor cu dale de granit, iar spațiile verzi au fost delimitate și îmbogățite cu noi specii de plante.
Realizarea parcărilor subterane a îmbunătățit situația locurilor de parcare pentru autoturisme într-o zonă esențială pentru desfășurarea activităților sociale și economice din oraș. Accesul la bănci, instituții publice, societăți comerciale, furnizori de utilități etc. a devenit mai facil. Totodată, cetățenii muncipiului economisesc timp – un aspect esențial pentru o societate în permanentă mișcare.
Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.