Primele raportări pe Q4 2022 ale titanilor din tech. Ce indică cifrele?
Intel a raportat în al patrulea trimestru pierderi de 600 de milioane de dolari față de cele 278 de milioane de dolari care erau așteptate. Vânzările au fost în scădere cu 32%, ceea ce a condus la o ajustare a marjei brute de profit de 12 puncte, la 43,8%. Sunt cifre care atestă atât conjunctura foarte dificilă din piața cipurilor, cât și poziția relativ slăbită a companiei care, din lider pe segmentul microprocesoarelor, a trecut în defensivă în fața AMD.
Profitul pe acțiune al AMD a ajuns la 0,69 de dolari, cu 2 cenți peste estimări, iar veniturile de anul trecut au atins un record de 23,6 miliarde de dolari. Reacția în piață a fost constructivă, acțiunile au deschis miercuri, după raportare, cu 5,2% mai sus. Cu toate acestea, nici AMD nu a scăpat de o reducere a marjei de profit brut și a vorbit de o încetinire în segmentul PC și gaming, în timp ce, pe zona de centre de date și embedded, se așteaptă la creștere.
Microsoft
Microsoft, cu o valoare de piață de 1,8 trilioane de dolari, a anunțat venituri în creștere cu doar 2% și o scădere a profitului de 12%, la 2,32 de dolari/acțiune. Divizia de cloud a avansat cu 31%, o rară veste bună, pe lângă scăderea de 17% a segmentului care include Windows și așteptările pentru venituri între 50,5 și 51,5 miliarde trimestrul viitor, față de 52,4 miliarde de dolari estimate în medie.
Microsoft a ținut recent capul de afiș cu investiția de 10 mld. de dolari în OpenAI, dezvoltatorul aplicației de chat bazat pe inteligență artificială ChatGPT. Rescrierea regulilor în domeniul utilizării soft-ului folosit la scară largă în birouri, de la Word la Excel, ar putea fi următorul obiectiv major al companiei, și de acesta se leagă speranțele unor investitori, însă monetizarea noului produs nu va fi simplă la început.
Pe segmentul cloud, deja un motor pentru rezultatele Microsoft, o integrare cu AI este văzută ca un factor constructiv, în perspectivă îndelungată.
Meta
Meta, în raportul său de după închiderea sesiunii de miercuri, a anunțat un profit de 1,76 dolari/acțiune, față de așteptări pentru 2,12 dolari/acțiune. Ștacheta așteptărilor era deja destul de joasă, după ce profitul în trimestrul 4 din anul precedent fusese de 3,67 de dolari/acțiune.
Veniturile estimate au înregistrat scăderea cea mai rapidă din istoria sa, 6% față de anul precedent, când au coborât cu doar 1%. Acțiunile, care au pierdut 64% din cotație în 2022 sau 600 de miliarde de dolari din valoarea firmei pe bursă, au resimțit, după corecțiile de preț, un mediu favorabil pentru surprize.
După sesiunea standard, acțiunile creșteau cu până la 18%. Utilizarea inteligenței artificiale a mărit atât interesul utilizatorilor pentru Instagram și Facebook, cât și venitul obținut de pe dispozitivele Apple, afectat sever anterior de modificări ale confidențialității.
Anunțul de răscumpărare de acțiuni în valoare de 40 de miliarde de dolari a jucat un rol semnificativ în optimismul investitorilor. Pe viitor, compania ar putea beneficia și de pe urma reducerii prezenței TikTok sau chiar a interzicerii acesteia. Avantajată de o eventuală blocare a TikTok ar fi și divizia YouTube a Alphabet.
Alphabet
Rezultatele Alphabet (firma care deține Google) vor fi anunțate joi, după ora 23. Estimările sunt pentru profit pe acțiune de 1,2 dolari, față de 1,53 cu un an înainte, însemnând o scădere de 21,5%, în timp ce vânzările totale ar urma să crească cu doar 0,4% la 75,6 miliarde de dolari, potrivit sondajului Refinitiv.
Așteptările sunt reduse pentru segmentul YouTube, dar ridicate pentru divizia de cloud. Vor fi atent urmărite și prognozele pentru trimestrul viitor, așteptările curente fiind pentru profit de 1,17 dolari/acțiune și venituri de 69,5 miliarde de dolari. Google a anunțat recent un set de unelte care utilizează AI, încercând să riposteze la atenția focalizată pe OpenAI, asociat cu Microsoft, și dacă în conferința de presă vor fi oferite noi detalii pe această temă, ar putea fi primite bine de către investitori.
Nu lipsesc, însă, problemele pentru gigantul Google
Anchetele autorităților care ar putea impune spargerea diviziei de publicitate a Google, pentru a evita situația de monopolizare a pieței online, ar însemna o redefinire majoră a peisajului, lăsând mai mult loc unor competitori. Tema se va întinde pe un orizont de mai mulți ani, dar poate deveni ocazional importantă pentru acționari. De asemenea, posibilitatea studiată de UE de a impune giganților din domeniul Internetului să plătească pentru utilizarea fizică a rețelelor.
Dispute în acest sens au existat în anii anteriori, vizând în special Netflix, platforma sa de streaming impunând consum masiv de resurse pentru firmele din infrastructura de comunicații, fără beneficii pentru acestea. Apple raportează, la fel ca Amazon, tot joi seară, după sesiunea de tranzacționare din SUA. Profitul așteptat este de 1,94 de dolari/acțiune, la venituri de 121,2 miliarde de dolari, în scădere cu 2,2% față de anul anterior.
Apple a refăcut așteptările pentru producția de iPhone, unele magazine din SUA raportând stocuri insuficiente, în condițiile închiderii temporare a unor fabrici în China, iar compania a avertizat investitorii asupra unor livrări diminuate. Piețele vor fi atente la mesajele despre trimestrul următor: va fi o parte din cererea neonorată în noiembrie și decembrie împinsă spre trimestrul întâi, sau economia încetinită și consumatorii mai prudenți vor forța o estimare mai redusă pentru viitor?
Pe de altă parte, un dolar mai slab, așa cum s-a văzut recent, ar fi un factor pozitiv pentru viitor. Luând profitul estimat pentru întregul an 2023, Apple se tranzacționa miercuri, în prima parte a sesiunii, la un raport PER (preț împărțit la profitul pe acțiune) de 23,1.
Amazon
Pentru Amazon, diferențele sunt majore: de la 1,39 de dolari pe acțiune, profitul e așteptat să coboare la doar 17 cenți/acțiune. Veniturile totale ar urma să atingă 145,45 de miliarde de dolari, potrivit Refinitiv. Totuși, se așteaptă ca în trimestrul 1 din anul 2023 profitul să avanseze la 27 de cenți/acțiune. Veniturile ar urma să atingă 125,13 miliarde de dolari. Profitabilitatea Amazon a înregistrat de-a lungul timpului fluctuații majore, și de data aceasta investitorii vor fi foarte atenți la divizia de cloud, segment unde firma este lider de piață.
Raportul PER utilizând profitul așteptat pentru 2023 este de 63,7, folosind prețul de miercuri, în jurul orei 19:00, nivel ridicat ce semnalează așteptările pentru creșterea viitoare pronunțată a afacerilor. Ziua de joi este una din cele mai intense pentru investitorii în companiile din sfera tech. Este posibil ca cel puțin unele din prognozele pentru trimestrele următoare să nu se ridice la înălțimea așteptărilor.
Sezonul de raportare a venit, până acum, cu destule vești slabe sau nu foarte concludente.
Cu toate acestea, reacția piețelor nu a fost pesimistă, în general, atenția traderilor fiind pe încetinirea inflației și mai degrabă dorința acestora, decât promisiunea Fed de a vedea curând un vârf al dobânzilor.
Astfel, observatorii sunt împărțiți între cei care văd prea mult entuziasm în raport cu fundamentele titlurilor listate și cei care consideră că greul a trecut. Prima tabără pare totuși mai numeroasă. Cu toate acestea, statistica nu favorizează primele săptămâni din februarie, atunci când anul a adus scăderi de două cifre, iar sentimentul actual relativ optimist ar putea fi testat chiar înainte de izbucnirea primelor flori ale primăverii.
Despre XTB:
Cu aproape 20 de ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorități de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. XTB este o companie tip fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport de excepție oferit clienților. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piețe importante din Europa, America Latină și Asia, atrăgând peste 500.000 de investitori individuali.
În 2021, XTB Group a primit licențe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house și premiate la nivel global (xStation și xStation Mobile), XTB Group oferă peste 5.400 de instrumente, inclusiv acțiuni cu deținere, ETF-uri cu deținere și CFD-uri pe valută, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. În plus, prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologii de vârf pentru instituțiile financiare din întreaga lume. Pentru informații suplimentare, puteți accesa www.xtb.com/ro
Avertisment cu privire la riscuri
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.