Primele roşii româneşti din acest an vor ajunge în curând pe piaţă. Se vând angro cu preţuri de la 13 lei kilogramul
În programul de sprijin pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate s-au înscris 1.563 de fermieri din judeţul Olt şi majoritatea au cultivat tomatele pentru a avea recoltă în luna mai.
„În judeţul Olt avem 1.563 de fermieri înscrişi în program pentru ajutorul de 3.000 de euro pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate. Dintre aceştia, 1.214 au fost verificaţi că au plantat roşiile pentru recolta din luna mai, iar la 801 dintre legumicultorii verificaţi am constat că aveau rodul, roşiile, aproape de coacere şi urmează să le recolteze şi să le scoată pe piaţă într-un timp foarte scurt. Au recoltat până acum şi au ieşit cu roşii pe piaţă legumicultorii din Izbiceni, Tia Mare, Cilieni, Scărişoara. Ei comercializează în principal în Bucureşti, dar şi în alte oraşe, la Braşov, spre exemplu, şi vând roşiile la preţul de 13-15 lei pe kilogram în pieţele de gros. Acest lucru este îmbucurător pentru fermieri, deoarece după o iarnă dificilă în care au avut costuri mari pentru încălzirea solariilor acum reuşesc să recupereze din cheltuieli”, a spus Marinescu.
El a menţionat că în urma analizelor privind remanenţa pesticidelor efectuate pentru primele recolte de roşii din acest an ale legumicultorilor din judeţ s-a constat că nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor normale.
„S-au luat probe pentru remanenţa pesticidelor şi aceste probe au fost analizate la laboratoare din Bucureşti, acreditate şi autorizate. Până acum nu au fost constatate depăşiri ale limitelor normale. Se va continua şi în săptămânile viitoare prelevarea de probe”, a mai spus Marinescu.