„Proporţia de izotopi de xenon (xenon-131m şi xenon-133) detectaţi este conformă cu un caz de fisiune nucleară care a avut loc cu mai mult de 50 de zile” înaintea descoperirii acestui gaz, a explicat agenţia cu sediul la Viena în Austria.
„Aceasta coincide foarte bine cu testul nuclear” anunţat de Coreea de Nord, „care s-a produs la 12 februarie 2013, 55 de zile înainte de măsurare”, adaugă Organizaţia Tratatului de interdicţie completă a testelor nucleare.
Descoperirea acestui gaz de către o staţie de control în Japonia nu poate cu toate acestea ajuta la rezolvarea problemei privind materialul fisionabil utilizat, uraniu îmbogăţit sau plutoniu.
Ţara a folosit plutoniu în cadrul testelor atomice precedente din 2006 şi 2009. Dacă a recurs la uraniu îmbogăţit pentru al treilea test, aceasta ar însemna că a atins o etapă tehnologică semnificativă, ceea ce sporeşte motivele de îngrijorare ale comunităţii internaţionale.
Totuşi, este de asemenea posibil ca radionuclizii descoperiţi la Takasaki (Japonia), la o mie de kilometri de locaţia testelor din Coreea de Nord, să provină de la un reactor nuclear sau de la o altă activitate atomică, admite CTBTO, adăugând că analize mai detaliate sunt în prezent în curs.
Agenţia a exclus că emanaţiile detectate ar putea proveni de la centrala nucleară de la Fukushima, afectată puternic de cutremurul urmat de un tsunami gigant în martie 2011.