Primii 10 retaileri alimentari au deschis anul acesta aproximativ 800 de magazine. Peste 50% dintre ele aparțin francizei Metro. Rețeaua Carrefour este singura care s-a restrâns

30 12. 2021
retail_magazin_supermarket_hipermarket_cumparaturi_97586600

În ciuda Covid-19, 2021 este un alt an cu creșteri importante pe piața comerțului alimentar modern atât din punct de vedere al vânzărilor like for like cât mai ales din perspectiva expansiunii. Atât retailerii alimentari cât și rețelele autohtone au continuat să se extindă în special în zona de proximitate – găsind în aceste formate inclusiv un suport pentru dezvoltarea în zona online.

Din calculele Economica, primii zece retaileri alimentari după cifra de afaceri au deschis anul acesta net 797 de noi magazine, dintre care majoritatea inaugurărilor au aparținut rețelei Metro LaDoiPași ( plus 407 magazine), Profi Rom Food (plus 156 magazine) și Auchan ( plus 106 magazine).

Până în luna noiembrie a acestui an, primii zece retaileri alimentari după cifra de afaceri au deschis 416 magazine, potrivit unei analize realizate de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA). Au ajuns în total la 3.762 de unități, dintre care cele mai multe – peste 1.500- aparțin Profi Rom Food, retailerul controlat de fondul de investiții Mid Europa Partners care s-a extins agresiv inclusiv în mediul rural.

Din datele USDA, în perioada noiembrie 2020-noiembrie 2021, Profi a deschis 194 de magazine. În momentul de față (final de decembrie), din datele  companiei, retailerul operează 1.560 de unități, față de 1.404 la final de 2020, ceea ce înseamnă că retailerul a avut anul acesta 156 de inaugurări.

LaDoiPași- peste 400 de magazine într-un an

Analiza USDA nu a luat însă în calcul și rețeaua LaDoiPași- franciza companiei germane Metro Cash&Carry.  În luna mai a acestui an, rețeaua LaDoiPași depășise pragul de 1.500 de magazine de proximitate în toată țara și ajungea cea mai mare rețea de magazine independente din România.  De asemenea, în octombrie, compania a mai deschis 22 unități LaDoiPași pentru a marca astfel Ziua Afacerii Tale, un eveniment anual al companiei.  Potrivit datelor oferite Economica de Metro, în momentul de față există  1.698 de magazine LaDoiPași,  după ce compania a deschis în 2021, în franciză, 407 magazine  Planul anunțat de retailer pentru 2021 era să ajungă la peste 1600 de unități.

Auchan aproape și-a triplat numărul de magazine 

Dacă Profi și Metro obișnuiseră deja piața de mai mulți ani cu o expansiune agresivă, surpriza a venit anul acesta de la retailerul francez Auchan care a profitat din plin de parteneriatul încheiat în 2017 cu Petrom. Din datele USDA, Auchan a ajuns de la 60 de magazine la nivel național în noiembrie 2020 la 138 de unități în noiembrie 2021, dintre care 33 de hipermarketuri Auchan, o rețea de 100 de magazine de proximitate MyAuchan și 5 supermarketuri Auchan. Din datele oferite de Petrom Economica, rețeaua MyAuchan din benzinăriile Petrom este formată acum din 128 de unități, cu 3 mai multe decât își planificaseră cele două companii, ceea ce înseamnă că rețeaua Auchan cuprinde în total 175 de unități ( 33 hypermarketuri, 5 supermarketuri, 9 magazine proximitate în afara Petrom și 128 de magazine de proximitate MyAuchan în stații Petrom), de aproape 2,5 ori mai multe decât la finalul anului trecut când, la final de decembrie, opera 69 de magazine – 33 de hipermarketuri Auchan, 5 supermarketuri Auchan și o rețea de 31 de magazine de proximitate MyAuchan, dintre care 22 în stațiile Petrom. Reiese că au deschis astfel 106 magazine anul acesta.

Aproape 40 de magazine noi în cazul Lidl și 10 pentru Kaufland. Carrefour continuă să își optimizeze mixul – are cu patru magazine mai puțin
Lidl, liderul pieței de comerț alimentar după cifra de afaceri, a inaugurat anul acesta, din calculele Economica, 39 de magazine, peste target, în timp ce Kaufland a deschis 10 unități și a ajuns la 148 de hypermarketuri.
În ceea ce privește lanțul Carrefour, francezii au continuat politica de optimizare a spațiilor operate, ceea ce a presupus închiderea unor magazine și deschiderea altora. Trăgând linie, față de anul trecut, când opera 369 de magazine, potrivit raportărilor financiare ale Grupului, compania are cu patru magazine mai puțin.
Din datele oferite de Carrefour pentru Economica, la finalul acestui an compania opera 365 de magazine la nivel național, dintre care 43 de hypermarketuri (3 deschise anul acesta), 188 de supermarketuri ( 1 deschis anul acesta), 108 magazine de proximitate Carrefour Express (23 deschise anul acesta) și 26 de magazine Supeco (nicio deschidere anul acesta).
Potrivit raportului financiar al grupului, la finalul trimestrului patru din 2020, Carrefour România opera 40 de hypermarketuri, 193 de supermarketuri, 108 magazine de conveniență și 28 cash&carry (Supeco). Au închis așadar două magazine Supeco și cinci supermarketuri și au relocat 23 de Carrefour Express și un supermarket.
Carrefour Express include atât magazine operate direct de retailer cât și unități în regim de franciză care reprezintă peste 18% din numărul total.
Față de datele prezentate în raportul USDA, Mega Image a mai deschis spre final de an trei magazine, astfel că încheie anul cu 909 unități, față de 854 anul trecut, la final, ceea ce înseamnă un plus de 55 de unități.
De asemenea, din datele oferite de companie, Penny operează în momentul de față 301 supermarketuri la nivel național, cu 25 mai multe decât la finele lui 2020.
Nu în ultimul rând, cora, pe lângă lanțul de hypermarketuri pe care îl operează, a intrat și în zona de proximitate și a deschis 3 magazine cora Urban. Compania a închis însă, în luna martie 2021, un hypermarket la Baia Mare.
Sursa: USDA
„Piața de retail alimentar din România a fost evaluată la aproximativ 31,1 miliarde de dolari, cu peste 3.800 de magazine în 2020. Patru jucători majori reprezintă aproximativ 60% din totalul cotei de piață, inclusiv Kaufland, Carrefour, Lidl și Profi. România se află în top cinci țări europene în ceea ce privește creșterea comerțului cu amănuntul (în funcție de spațiu), după Turcia, Rusia, Franța și Italia. Sectorul de retail din România a crescut de la 50 la 100 de metri pătrați la 1.000 de locuitori doar în ultimii patru ani”, apreciază analiștii USDA.