Primii exportatori de vită în Turcia. Libanezii de la Maria Grup şi familia Moldovan intră pe o piaţă de 1 milion de tone

Economica.net
19 10. 2016
vaca_16241800

Maria Trading SRL din Călăraşi, una dintre companiile grupului Maria, controlat de mai mulţi oameni de afaceri libanezi şi Agro Invest Prod, unul dintre business-urile familiei Moldovan din Bistriţa-Năsăud, potrivit termene.ro, vor fi primii exportatori de carne de vită din România în Turcia, după aproximativ zece ani de când ţara noastră şi-a pierdut dreptul de a vinde vită în această ţară.

Aceasta după ce, în urmă cu câteva zile, România a fost inclusă pe lista Statelor Membre care pot exporta carne de vită ( proaspătă, refrigerată, congelată) în Turcia, iar cele două companii au trecut printr-un audit al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Creşterii Animalelor din Republica Turcia.

Din datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Turcia este unul dintre marii consumatori de produse din carne de vită, cu un cosum de 8,9 kilograme de carne per capita. Consumul total  de de carne de vită în Turcia a reprezentat 974.000 de tone. 

Două dintre cele mai mari

Maria Trading, administrată de cetăţeanul libanez Jihad El Khalil operează în localitatea Dragalina din judeţul Călăraşi cel mai mare abator din România şi unul dintre cele mai mari din Europa, având o suprafaţă de 44.000 de metri pătraţi, din care peste 15.000 de metri pătraţi construiţi, unde producătorul abatorizează în jur de 50.000 de vite şi 400.000 de oi pe an. Compania exportă pe mai mult de 26 de pieţe din întreaga lume fiind, alături de Agro Chirnogi SRL, companie din acelaşi grup, unul dintre cei mai mari exploatatori de terenuri din România. Din datele Agenției Domeniilor Statului, cele două firme ale lui Jihad El Khalil au concesionat de la stat în jur de 21.000 de hectare, dintre care o parte se află în Lunca Dunării.

Agro Invest Prod care, potrivit termene.ro, aparţine familiei Moldovan (Ioan şi Maria), una dintre cele mai înstărite din Bistriţa Năsăud, are o istorie de 22 de ani, timp în care a construit  unul dintre cele mai mari abatoare din ţară, în principal datorită unei investiţii de 8 milioane de euro, din care 2 milioane de euro fonduri SAPARD. Unitatea are o capacitate de 100 de capete de bovine pe zi, 400 capete de porcine pe zi şi 600 capete/zi ovine şi a generat anul trecut, conform datelor publicate de către Ministerul de Finanţe, afaceri în valoare totală de 68,2 milioane de lei şi un profit net de peste 202.000 de leo. Compania are 197 de angajaţi.

Familia Moldovan mai deţine o fabrică de procesare a cărnii, un lanț de magazine specializate cu distributie proprie şi trei hoteluri.

Reamintim că, în urma negocierilor purtate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu omologul său turc, Faruk Çelik, precum şi a diligenţelor întreprinse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pe lângă instituţia similară din Turcia, la începutul lunii mai 2016 s-a decis asupra redeschiderii comerţului cu bovine şi carne de vită.