Primii kilometri de drum expres din România au fost dați în trafic VIDEO Update

21 04. 2022
drum expres4

UPDATE 18:30

„S-a deschis circulația pe Lotul 1, Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești! Este primul sector de Drum Expres din România”, a transmis ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Acesta a subliniat că lucrările au fost finalizate cu o lună mai devreme față de termenul contractual.

Cu o lungime de 18,5 km (Robănești – Piatra Olt), acest lot al DEx 12 va asigura și ocolirea orașului Balș.

„Evitarea tranzitării localității va scurta timpul de deplasare pe relația Craiova, va elimina aglomerația din oraș și va crește gradul de siguranță rutieră în zonă”, a explicat șeful Transporturilor.

 

El a adăugat că în luna iunie va fi deschisă circulația și pe Lotul 2 (conform graficului de lucrări), între Piatra Olt și Valea Mare (21,35 km). „Acest lot va asigura ocolirea municipiului Slatina, unde la ora actuală traficul rutier provoacă ambuteiaje și disconfort”, a mai spus Grindeanu.

Cele două loturi ale Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești au o lungime totală de 39,85 km, iar construcția lor a început în luna septembrie 2019.

Proiectul Drumului Expres Craiova-Pitești (DEx 12) a fost lansat în anul 2017 și este finanțat din bani europeni (POIM 2014-2021).

UPDATE 17:30

„S-a încheiat recepția lotului 1 al tronsonului 2 – Drumul Expres Craiova – Pitești. În mai puțin de o oră, primii kilometri de drum expres din România vor fi dați în trafic. Să circulați sănătoși. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă finalizarea acestei lucrări la timp și în termenii contractuali stabiliți, de la proiectant – Consitrans, la constructor – Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB SRL, responsabili CNAIR și autorități locale”, a scris secretarul de stat în cadrul unei transmisii live de pe lotul proaspăt recepționat.

 

Știrea inițială

Deschiderea circulației pe lotul 1 al tronsonului 2 din Drumul Expres Craiova – Pitești este programată pentru ora 18:00, a anunțat joi Alin Șerbănescu, comunicator al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI).

Pasionații de infrastructură au postat la rândul lor imagini de pe lotul care urmează să fie dat în trafic.

 

Secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat sâmbătă că primii kilometri de drum expres din România vor fi dați în trafic joi, 21 aprilie. Anterior, și șeful Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inaugurarea lotului cu rol de variantă ocolitoare a Balșului va avea loc înainte de Paști.

După deschiderea circulației rutiere, accesul pe acest lot se va face astfel:

– pe relația Craiova-Pitești, accesul se face din DN65, prin sensul giratoriu executat în apropiere de Balș

– pe relația Pitești-Craiova, accesul se va face prin sensul giratoriu construit pe DN65, spre localitatea Piatra Olt

Scrioșteanu a adăugat că, în scurt timp, va fi dat în trafic și Lotul 2 al Tronsonului 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tronsonul 2 are o lungime de 39,85 km, cu punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final Municipiul Slatina, la intersecția cu DN 65. Acesta traversează teritoriile administrative ale localităților Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina și Valea Mare.

Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova – Pitești este construit de grupul de firme UMB al lui Dorinel Umbrărescu, care a câștigat contractele și pentru tronsoanele 3 și 4, în vreme ce tronsonul 1 este realizat de italienii de la Tirrena Scavi.

Drumul Expres Craiova – Pitești este împărțit în 4 tronsoane. Va avea o lungime de peste 121 km și câte 2 benzi pe fiecare sens. Vor fi realizate 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje.

CITEȘTE ȘI „Autostrada Ford”: În 2024 se va putea circula integral pe cei 121 de km ai primului drum expres din România – șeful CNAIR

FOTO – VIDEO: Drum Expres Craiova – Pitești, tronson 2 lot 1 (sursa: MND)

 

Denumire proiect: lot 1, tronson 2, Drum Expres Craiova Pitești (DEx12)

Antreprenor: Asocierea SA & PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade – Consitrans

Lungime: 18,5 kilometri

Valoare contract: 661,45 milioane de lei, fără TVA