„Ne gândim și la autobuze electrice, suntem în teste de câtva timp. Bateriile sunt de fapt cele care asigură autonomia. La ora actuală sunt grele, de volum și nu am obținut o autonomie care să ne satisfacă pe noi, de la 180 de kilometri în sus”, a explicat Valer Blidar, la ZF Live.
„Am adus baterii care teoretic ar fi trebuit să ne asigure o autonomie de peste 180 de kilometri, vreau să vă spun că nu am reușit să ajungem la 120. Și fabricanții de baterii nu sunt cei mai cinstiți furnizori. Una este în teorie, alta este în practică”, a mai spus proprietarul Astra Vagoane Călători.
Acesta a subliniat că proiectul autobuzului electric nu este însă abandonat și că se fac în continuare teste, preocuparea companiei fiind să aibă toată tehnologia pusă la punct, pentru upgradarea modelului.
Mai multe orașe din România au organizat în ultimii doi ani licitații pentru autobuze electrice, însă compania din Arad nu s-a înscris la niciuna din proceduri.
Autobuzul electric produs la Arad este vopsit în schema de culori specifică firmei Astra, galben cu verde, potrivit unor imagini (galerie foto) surprinse în octombrie anul trecut cu ocazia vizitei în fabrică a primarului Aradului, Călin Bibart.
Astra Vagoane Călători are două fabrici la Arad în care lucrează 680 de angajați în total, potrivit lui Valer Blidar. Compania fabrică, repară și asigură mentenanță pentru vagoane de trenuri. De asemenea, firma din Arad a mai produs trenuri pentru metroul din București iar în ultimii ani a început să fabrice și tramvaie.
Foto: fabrica Astra Vagoane Călători (sursa: Călin Bibart, primarul Aradului)