Primul broker de asigurări listat la BVB, cu sute de mii de clienți RCA, are acționari noi. Cine sunt și ce planuri au milionarii cehi de top care ar fi în spatele tranzacției surpriză cu acțiuni Transilvania Broker – Surse
Foarte important de subliniat este că, oricare ar fi cumpărătorul, având în vedere că pachetul de acțiuni achiziționat depășește 10% din acțiunile intermediarului Transilvania Broker, tranzacția va trebui aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după ce situția noului acționar și proveniența banilor vor fi analizate de sectorul asigurări. Contactat de Economica, Dan Niculae, președintele Consiliului de Administrație al TBK, a spus că nu știe cine a cumpărat pachetul de acțiuni și că va răspunde tuturor îngtrebărilor imediat ce această informație va fi anunțată la BVB.
Conform Profit.ro, care a anunțat pentru prima dată tranzacția de la BVB, „Astfel de pachete nu pot avea decât fondatorii Gabriel Login și Niculae Dan, înregistrați la sfârșitul anului trecut cu 36,12% din titluri și, respectiv 20,67% din acțiuni. schimburile au fost efectuate la prețul de 19,00 lei/acțiune, cu 6,74% peste referință, ceea ce ridică valoarea acestora la 26,50 de milioane de lei și capitalizarea aferentă la 95,00 de milioane de lei (19,09 milioane de euro).”. Așadar, valoarea tranzacției a fost de circa 5 milioane de euro, de nu mai puțin de 12 ori EBITDA celor de la TBK.
Conform informațiilor Economica, cumpărător este PB Financial Group, un brand al Partners Holding și Partners Financial Services, un conglomerat cu sediul în Praga controlat de Petr Borkovec și Radim Lukes, doi milionari cehi care, conform Forbes Cehia, au averi estimate la 180, respectiv 150 de milioane de euro. Principalele active luate în calcul de Forbes la stabilirea averii celor doi sunt chiar participațiile în grupul de consultanță financiară amintit. Borkovec a lansat și un foarte cunoscut brand alimentar din Cehia, Sklizeno My Food Market, care vinde produse direct din ferme.
Servicii financiare complete, dezvoltate în jurul imobiliarelor și al intermedierii de credite ipotecare. Asigurările sunt mai mult o activitate adiacentă pentru cehi. Ar avea nevoie de TBK pentru a selecta agenții buni pe care apoi să îi transforme în parteneri în sistem franciză nu doar pentru vânzarea de asigurări
Grupul este prezentat ca punând accent pe noile tehnologii (fintech, insurtech) și are în componență inclusiv o bancă, Partners Banka. Sistemul care, printre altele, a permis dezvoltarea accelerată a grupului ceh, potrivit raportului financiar pe 2022 (ultimul disponibil din surse publice) este franciza. Potrivit ultimelor date, grupul se bazează pe aproape 200 de parteneri francizați, în cinci țări. Interesant este că, pe lângă Cehia, Germania, Slovacia și Polonia, pe harta prezentată pe site-ul PB Financial Group apare și România. Conform discuțiilor din piață, și în România cehii au de gând să se dezvolte mai ales în sistem franciză, adică să vină cu know-how și cu cea mai mare parte a investiției inițiale și să încaseze ulterior parte din profiturile partenerilor sau o sumă fixă agreată. Pentru aceasta, selectarea celor mai buni agenți ai TBK ar constitui punctul de pornire.
Practic, în loc să lucreze în sistemul broker-asistent în brokeraj care se aplică acum în România (brokerul doar pune la dispoziție contractele și sistemul IT, iar vânzarea efectivă o fac asistenții care plătesc brokerilor serviciile), cehii ar vrea să dezvolte câte un business de sine stătător pentru o parte dintre agenți, punându-le la dispoziție finanțarea, know-how-ul și infrastructura. Pentru aceasta, ca la orice franciză, vor percepe parte din profturi sau o sumă fixă. În alte țări, francizații Partner vând tot pachetul de produse și servicii financiare (adică de la credite, depozite, participații în fonduri și până la pensii și asigurări), nu doar asigurări. Dacă ar face asta pe infrastructura TBK ar fi o altă premieră pentru România.
Cea mai importantă componentă a afacerilor grupului este intermedierea de credite, în principal credite ipotecare, activitate direct legată atât cu banca, aflată în centrul grupului, cât și cu partea de gestionare de active imobiliare. Cea mai mare parte a afacerilor grupului vin din intermedierea de credite ipotecare. Conform propriilor raportări, doar în 2022 a intermediat credite de 2 miliarde de euro. O altă componentă importantă este cea de investiții în acțiuni, obligațiuni sau chiar aur, grupul controlând mai multe fonduri. Practic, activitatea de brokeraj de asigurări, ca și cea de brokeraj de pensii este una mai degrabă adiacentă business-urilor principale, sau cel puțin au fost până acum. Pe partea de asigurări, rapoartele arată că asigurările de viață (foarte slab prezente în România) sunt componenta de bază, dar grupul mai vinde și asigurări de călătorie sau property. Nu vinde asigurări auto, care în România reprezintă peste jumătate din piață. Prezentându-se ca un consultant financiar complet, Partners Holding intermediază și constituirea de depozite bancare, ca alternativă mai conservatoare și mai simplă la plasamentele în acțiuni ori obligațiuni.
Transilvania Broker, rezultate în scădere în prima parte din 2024, în linie cu toată piața