Primul caz de infecţie cu virusul Zika a fost confirmat în România, la o femeie care a călătorit în Martinica

Primul caz de infecţie cu virusul Zika a fost confirmat în România, la o femeie în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Martinica, aceasta fiind în spital, în afara oricărui pericol, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, scrie NEWS.ro.
Economica.net - mar, 12 iul. 2016, 08:38
Primul caz de infecţie cu virusul Zika a fost confirmat în România, la o femeie care a călătorit în Martinica

„Ieri, Ministerul Sănătăţii a primit confirmarea cu virusul Zika a unei persoane de 27 de ani. Ea călătorise în Martinica. Este în afara pericolului. Este vorba despre o fată. Nu s-a infectat pe teritoriul României. Riscul de transmitere pe teritoriul României este minim”, a declarat, marţi, Colintineanu.

Potrivit acestuia, tânăra este în afara oricărui pericol, cazul fiind unul izolat, legat de călătoria pe care aceasta a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului.

‘Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci de un anumit caz de import din zone de risc. Probele de la tânăra pacientă au fost prelevate la Spitalul ‘Victor Babeş’ şi au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât şi la Institutul ‘Cantacuzino’. Diagnosticul a fost confirmat în sensul în care istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potenţial de transmitere a acestui virus, simptomele acesteia şi rezultatul evident pozitiv al analizelor susţin diagnosticul cu infectare cu virusul Zika. Virusul se transmite prin înţepătură de ţânţar şi vorbim despre specia Aedes Aegiptus. În România există ţânţari din această familie mare numită Aedes, însă altă subspecie, denumită Albopictus, care este o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus’, a explicat purtătorul de cuvânt.

El a spus că există şi posibilitatea de transmitere a virusului prin relaţii sexuale, respectiv prin sânge, însă a precizat că acesta nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea.

Medicii i-au recomandat tinerei să aibă relaţii sexuale protejate cu partenerul de viaţă şi să evite înţepăturile de ţânţar în perioada următoare.

‘Mai există şi recomandarea de a evita o sarcină în următoarele opt săptămâni, conform recomandărilor formulare de organizaţiile internaţionale. Riscul de transmitere pe teritoriul României este minim, mult mai degrabă persoanele care călătoresc în zonele de risc, cu precădere cele care intenţionează în viitorul apropiat să viziteze, de exemplu, Brazilia cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară, sunt rugate să îşi monitorizeze starea de sănătate şi să consulte un medic dacă apar simptomele după o călătorie cu precădere în America Latină sau în alte zone din Africa’, a subliniat Laurenţiu Colintineanu.

Potrivit acestuia, ministerul a comunicat luni prin adrese oficiale şi ‘legături directe’ cu Primăria Capitalei, primăriile sectoarelor 3 şi 6 despre necesitatea începerii unor acţiuni de dezinsecţie împotriva ţânţarilor.

‘În aceste sectoare, pentru că în sectorul trei se situează Spitalul ‘Victor Babeş’ iar domiciliul pacientei este în sectorul 6. Ieri seară am înţeles că a început deja acţiunea de tratare împotriva ţânţarilor de către Primăria Capitalei. Tânăra s-a prezentat la spital a doua zi după întoarcerea din Martinica’, a arătat purtătorul de cuvânt.

Gabriel Popescu, specialist în boli infecţioase şi consilier al ministrului Sănătăţii, a afirmat că evoluţia persoanelor infectate cu virusul Zika nu este severă de regulă.

‘Principala problemă legată de infecţia cu virusul Zika este faptul că pot să apară malformaţii congenitale, în special microcefalie, atunci când femeia însărcinată este infectată cu acest virus. Tabloul clinic seamănă cu al multor infecţii virale. Asta înseamnă febră, durere de cap, stare generală care poate fi alterată, apariţia de erupţii tegumentare, dureri de muşchi, de încheieturi, conjunctivite. Nu există un tratament specific dedicat antiviral împotriva virusului Zika. Tratamentul constă în repaus, odihnă, hidratare corespunzătoare şi medicaţie care să înlăture manifestările boli, că sunt febră sau dureri’, a explicat medicul infecţionist.

Potrivit unor recomandări ale ministerului, persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul se poate transmite prin înţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual.

‘Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înţepăturii de ţânţar sunt: utilizarea substanţelor antiţânţari (conform indicaţiei de pe eticheta lor), purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes, plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm’, susţin reprezentanţii MS.

Potrivit specialiştilor, utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

‘Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc în astfel de regiuni, ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepătură de ţânţar. Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului’, mai recomandă MS.

Totodată, femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului ar trebui să menţioneze această situaţie medicului care monitorizează sarcina.

‘Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenerele lor însărcinate sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii. Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika, ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni’, mai afirmă experţii.

De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere activă a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala, în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant.

Infecția cu virusul Zika este transmisă de țânțari din specia Aedes, iar persoanele contaminate prezintă în general febră moderată, o erupție cutanată și conjunctivită. În mod normal, simptomele dispar într-o perioadă cuprinsă între două și șapte zile. Deocamdată nu există tratament sau vaccin specific, scrie Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cea mai bună formă de prevenire constă în protejarea împotriva înțepăturilor de țânțari. Virusul circulă în Africa, cele două Americi, Asia și Pacific. Virusul Zika a fost identificat prima oară în Uganda, în 1947, la maimuțele rhesus. A fost identificat ulterior la om în 1952, tot în Uganda și în Tanzania.

Semne și simptome

Nu se știe exact care este perioada de incubație (de la expunere la manifestarea simptomelor), apreciindu-se că ea este de câteva zile. Simptomele seamănă cu cele al altor arboviroze, cum ar fi Dengue, și implică febră, erupții cutanate, conjunctivită, dureri musculare și articulare, o stare de slăbiciune și cefalee. Simptomele sunt în general benigne și dispar în două-șapte zile. În cursul epidemiilor din Polinezia Franceză și Brazilia, din 2013 și, respectiv, 2015, autoritățile sanitare naționale au semnalat potențiale complicații neurologice și autoimune. În Brazilia s-a înregistrat recent o recrudescență a infecțiilor cu virusul Zika în rândul populației, precum și o creștere a numărului de nou-născuți cu microcefalie în nord-estul țării. Organismele care examinează aspectele legate de virus pun în evidență tot mai multe date care indică o legătură între Zika și microcefalie. Sunt necesare totuși și alte cercetări pentru a înțelege relația dintre microcefalia bebelușilor și virusul Zika. Se fac investigații și în privința altor posibile cauze ale apariției acestei afecțiuni.

Transmitere

Virusul Zika se transmite la om prin înțepătura unui țânțar infectat din specia Aedes, în regiunile tropicale. Acesta transmite și Dengue, Chicungunya și febra galbenă. Epidemii de infecții provocate de virusul Zika au fost semnalate prima oară în Pacific, în 2007 și în 2013 (insulele Yap și Polinezia Franceză), apoi în 2015 în cele două Americi (Brazilia și Columbia) și în Africa (Republica Capului Verde). În plus, peste 13 țări din America de Sud și America de Nord au anunțat infecții sporadice cu virusul Zika, semn al unei expansiuni geografice rapide a acestuia.

Diagnostic

Virusul Zika este depistat prin PCR (amplificare prin reacție în lanț a polimerazei) și prin izolare din eșantioane sanguine. Diagnosticul serologic poate fi dificil, fiind posibile reacții încrucișate cu alți flaviviruși, de exemplu virusul Dengue, al Nilului occidental sau al febrei galbene.

Prevenție

Țânțarii și cuiburile larvare constituie un important risc de infecție cu virusul Zika. Prevenirea și combaterea bolii constau în scăderea numărului de țânțari la sursă (eliminarea sau modificarea cuiburilor larvare) și reducerea contactelor între aceste insecte și om. În acest scop se pot aplica produse care să alunge țânțarii, este recomandabil ca hainele să aibă de preferință culori deschise și să acopere o porțiune cât mai mare a corpului, să se pună plase împotriva insectelor, să se închidă ușile și ferestrele și să se doarmă sub plasă anti-țânțari. Se mai recomandă golirea, curățarea și acoperirea tuturor recipientelor în care se poate strânge apă, cum ar fi găleți, vaze de flori și pneuri, pentru a elimina locurile în care se pot reproduce țânțarii. În plină epidemie, autoritățile sanitare pot trece la pulverizări cu insecticide.

Tratament

Boala cu virusul Zika este în general benignă și nu necesită un tratament specific. Persoanele afectate trebuie să se odihnească, să bea suficient și să ia medicamente obișnuite împotriva durerilor și febrei. În cazul agravării simptomelor, ele trebuie să se adreseze medicului.

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova cumpără de trei ori mai multă energie electrică de la centrala nucleară de la Cernavodă în această iarnă
Republica Moldova cumpără de trei ori mai multă energie electrică de la centrala nucleară de la Cernavodă în această ...
Energocom, traderul de stat controlat de guvernul Republicii Moldova, va cumpăra, în primul trimestru al acestui an, de trei ori mai multă energie de la compania românească Nuclearlectrica,......
Anunț de la Engie pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețul gazelor lunile următoare
Anunț de la Engie pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețul gazelor lunile următoare
Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație, trimite clienților ale căror contracte sunt pe cale să ...
Premierul slovac, Robert Fico, la Kremlin. Evident, subiectul au fost gazele atât de necesare Slovaciei
Premierul slovac, Robert Fico, la Kremlin. Evident, subiectul au fost gazele atât de necesare Slovaciei
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac Robert Fico la Kremlin, o vizită ...
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...