Premieră: „Văcarii” ardeleni vor face camembert românesc într-o celebră fabrică olandeză de lângă Cluj

27 11. 2014
branza_nasal_54593100

Acum două zile, în grota de la Ţaga, judeţul Cluj, locul unic unde se ţine la maturat celebra brânză Năsal, s-au stivuit primele bucăţi  ce urmează a fi readuse în magazine la finele lunii decembrie sau la începutul lunii ianuarie, sub brandul Napolact. Este pentru prima dată, după aproape un an şi jumătate, când grota se umple cu brânză, pentru a beneficia de efectul creat de bacteria ce trăieşte acolo şi care face brânza de Năsal unică în lume.

Fabrica de brânză din comuna Țaga este deținută de compania FrieslandCampina România și se află în conservare de la 1 iunie 2013.

Reluarea producţiei de brânză de la Ţaga este efectul unei colaborări unice pe plan local: AgroTransilvania Cluster, primul cluster agricol din România, împreună cu 64 de ferme de lapte ce fac parte din Cooperativa Agricolă Someș Arieș şi procesatorul olandez Friesland Campina, care deţine brandul Napolact din România. Acordul dintre cele trei entităţi a fost încheiat pe 29 august 2014 şi  prevede producția Brânzei de Năsal, sub brandul Napolact, dar și a altor tipuri de brânzeturi, sub brandurile proprii ale AgroTransilvania Cluster. Fabrica de brânză și grota de la Țaga, precum și brandul Năsal, au fost cedate temporar spre exploatare Fabricii de Brânzeturi Transilvania.

Ce fac cele trei părţi

Clusterul şi Cooperativa au creat împreună Fabrica de Brânzeturi Transilvania, care se va ocupa de fabricarea brânzei la Ţaga, în unitatea deţinută de Frisland. Brânza de Năsal se va produce astfel din lapte românesc, din zona Transilvaniei, iar cantităţile obţinute vor fi vândute în totalitate către FrieslandCampina. Ulterior, compania olandeză se va ocupa cu distrubuţia şi promovarea brânzei de Năsal, care va fi pusă pe rafturile magazinelor sub umvbrela brandului Napolact. ” Este practic vorba despre o închiriere a grotei şi a facilităţilor deţinute de Friesland către Fabrica de Brânzeturi Transilvania, care se va ocupa de producţie. Nu vom împărţi profitul, dar există condiţia ca toată brânza de Năsal să fie vândută către Frielsand”, a explicat Corneliu Cărămizaru, director de vânzări al FrieslandCampina România.

Potrivit acestuia, primele discuţii despre colaborarea cu AgroTransilvania Cluster şi Cooperativa Someş Arieş au pornit îmediat după ce Frisland a anunţat că va renunţa la producţia de brânză de Năsal de la Ţaga, ca urmare a condiţiilor economice nefavorabile şi a vânzărilor reduse. ” Atunci când am anunţat că fabrica de la Ţaga va intra în conservare, reacţiile au fost foarte puternice, atât din partea consumatorilor, dar şi din partea autorităţilor locale, care ne-au chemat la discuţii. Aşa am aflat de Agro Cluster. Nu am făcut parteneriatul pentru o creştere semnificativă a vânzărilor şi pentru profituri, ci pentru a putea pune pe masa consumatorilor această brânză de Năsal, sub un brand cheie pentru Friesland Campina (Napolact)”, a mai spus Cărămizaru.

„Exploatarea potențialului unic al grotei și valorificarea lanțului de valoare existent în cadrul AgroTransilvania Cluster au stat la baza acestei colaborări. Am inițiat acest demers pentru a susține valorificarea laptelui prin produse de calitate superioară destinate în special pieței locale. Proiectul este parte al unei strategii mai ample de sprijinire a sectorului agroindustrial transilvanean”, a declarat Felix Arion, directorul general al AgroTransilvania Cluster.

Cât vor produce pentru început

Potrivit oficialilor Friesland, datele privind cantităţile de brânză de Năsal ce urmează a fi produse nu se cunosc încă cu exactitate, totul depinzând de reacţia consumatorilor. „La început, nu vom produce mai mult decât vindeam în urmă cu un an jumătate. Pe atunci vindeam în jur de 3 tone de brânză pe lună, deşi am investit foarte mult în promovare, începând cu 2011”, explică directorul de marketing al Friesland, Răzvan Orbulescu. De asemenea, potrivit directorului de vânzări Friesland, fabrica de la Ţaga a fost în conservare din cauza vânzărilor reduse şi a situaţiei economice din România. „Noi am fost mereu convinţi că există un potenţial pentru brânza de Năsal, dar atunci nu era momentul. De accea am conservat fabrica şi nu am închis-o. În toată perioada aceasta Friesland a făcut toate operaţiunile de întreţinere”, a mai declarat Cărămizaru.

„Vom începe cu 3.000 de litri pe zi, cât este capacitatea unui schimb de opt ore. Dacă se va vinde, com creşte capacitatea fabricii”, a declarat Ţandrea Cristian, unul dintre fermierii care fac parte din Cooperativa Someşul Arieş.   

Ar putea apărea noi branduri

Conform înţelegerii dintre Friesland şi Fabrica de Brânzeturi Transilvania,  la Ţaga se pot produce și alte tipuri de brânzeturi, sub brandurile proprii ale AgroTransilvania Cluster. De asemenea, Friesland a pus la dispoziţia Fabrica de Brânză Transilvania alte două branduri aflate în proprietatea olandezilor, Ţaga şi Montana. Dacă acestea vor fi lansate pe piaţă, de distribuţia şi promovarea lor nu se va mai ocupa Friesland. „Fabrica de Brânză va putea produce sub cele două branduri, Ţaga şi Montana, care se află în proprietatea Friesland. Noi am cedat dreptul de folosinţă pentru a creşte şansele Fabricii de Brânză de a avea succes. Într-adevăr , de la un anumit punct, succesul economic depinde de vei, dar nu am făcut tot posibilul pentru a le facilita acest succes”, a explicat Răzvan Orbulescu.

Momentan Fabrica de Brânzeturi nu a luat o decizie clară cu privire la producţia de brânză maturată sub brandurile Friesland, Ţaga şi Montana.

Cum se produce brânza de Năsal

Brânza de Năsal este marcă înregistrată a FrieslandCampina România. Peștera de la Țaga în care se ţine preparatul la maturat are 125 de metri lungime, iar în roca grotei trăiește o bacterie numită Brevibacterium Linens, care acționează, în timp, asupra brânzeturilor. Bucăţile de brânză lăsate la maturat sunt întoarse pe toate părţile o dată la trei zile şi întreţinute cu saramură, în condițiile în care temperatura și umiditatea de aici sunt constante, respectiv 14 grade Celsius şi 93% umiditate.

La final, brânza este așezată cu grijă în cutii din lemn. Fiecare bucată are o greutate standard de 350 de grame şi un termen de valabilitate de 45 până la 60 de zile, dacă este păstrată la 4-8 grade Celsius.

FrieslandCampina România este parte a companiei olandeze FrieslandCampina,  prezentă pe piața din România cu brandurile Napolact, Milli, Oke, Campina și Dots și oferă o gamă largă de produse: lapte de consum, iaurt, brânză, unt și gustări pe bază de lapte.

Fabrica de Brânzeturi Transilvania a fost înființată de AgroTransilvania Cluster, asociat majoritar, în parteneriat cu Cooperativa Agricolă Someș Arieș. AgroTransilvania Cluster este o structură formată din agenți economici, entități de cercetare, instituții și catalizatori ai sectorului agroindustrial transilvănean.

Cooperativa Agricolă Someș Arieș este formată din peste 64 de ferme, care cresc împreună peste 7.000 de vaci. 

Fabrica de brânză din comuna Țaga este deținută de compania FrieslandCampina România și se află în conservare de la 1 iunie 2013.

Fabrica de Brânzeturi Transilvania a fost înființată de AgroTransilvania Cluster, asociat majoritar, în parteneriat cu Cooperativa Agricolă Someș Arieș. AgroTransilvania Cluster este o structură formată din agenți economici, entități de cercetare, instituții și catalizatori ai sectorului agroindustrial transilvănean.

Cooperativa Agricolă Someș Arieș este formată din peste 50 de ferme, care cresc împreună peste 2.000 de vaci de lapte. Inițiativa de a reuni în aceeași structură actori importanți din sectorul agroindustrial clujean și transilvanean îi aparține Consiliului Județean Cluj.