Cine e românul care ar putea gestiona Profi, un business polonez de 1,8 miliarde de lei. Vrea să ajungă la 1.000 de magazine
Daniel Cîrstea, directorul de operaţiuni al Profi Rom Food, cel mai mare al doilea operator de supermarketuri din România ca număr de magazine, ar putea prelua, începând de anul viitor, operaţiunile companiei din România, de pe poziţia de director general, potrivit unor informaţii ECONOMICA.NET. Cîrstea ar ajunge astfel într-o ligă exclusivistă a românilor promovaţi pe cea mai înaltă poziţie într-un lanţ de retail operat de multinaţionale, alături de Sorana Georgia, director general Billa România şi Alexandru Vlad, director general Selgros. „Orice este posibil. Suntem o companie extrem de dinamică, astfel că există oricând posibilitatea unor schimbări la nivel de departamente, comasarea unora, desfiinţarea altora”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Daniel Cîrstea, întrebat fiind dacă ar putea fi noul director general al Profi Rom Food. Compania este deţinută de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors.
Cîrstea i-ar putea lua locul lui Pawel Musial, polonezul care conduce business-ul Profi Rom Food încă din 2008. Musial a fost numit, în septembrie anul trecut, membru in consiliul de supraveghere al gigantului rus X5 Retail Group N.V. (X5), poziţie pe care o va deţine timp de patru ani.
Cine este noul director general Profi
Daniel Cîrstea lucrează în cadrul Profi Rom Food din 2010, când a fost angajat pe poziţia de director de achiziţii. A devenit însă, în acelaşi an, director comercial, funcţie pe care a avut-o până în august 2013. Atunci, viitorul director general a fost avansata pe postul de director de operaţiuni.
Daniel Cîrstea este absolvent al Facultăţii de Economie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, iar din 2001, la terminarea studiilor universitare, a intrat în retail, ca asistent achiziţii la Artima SA, companie preluată în 2008 de Carrefour. A avansat treptat în cadrul companiei, astfel că, în perioada 2008-2010, ultimii petrecuţi la Carrefour, a ocupat poziţia de de Buyer pe segmentul băuturi.
Mandat de român: 1.000 de magazine în următorii 5 ani
Cîrstea vine la Profi în contextul în care business-ul este unul aşezat, iar liniile directoare deja trasate, după cum el însuşi recunoaşte. Are însă planuri mari şi crede că Profi ar trebui să fie un lanţ de 1.000 de magazine.”Vom continua să ne dezvoltăm, pentru că obiectivul nostru este de a fi cât mai aproape de clienţii noştri. Acum suntem în faza de roll out (în etapa în care se deschid magazine, se lansează produse n.red). Poate că avem aşteptări mai mari în ceea ce priveşte puterea de cumpărare a românilor, dar acest aspect nu depinde de Profi. Din punct de vedere al consumului, nu vedem nicio schimbare în anul viitor, dar eu văd că potenţialul Profi este mult mai mare-acela de a ajunge la 1.000 de magazine în cinci ani. Eu cred că putem ajunge acolo”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Daniel Cîrstea.
Potrivit acestuia, Profi va termina anul acesta cu o reţea de cel puţin 270 de magazine, iar pentru anul viitor ritmul de expansiune va fi cel puţin similar cu cel din acest an-vor inaugura alte aproximativ 70 de magazine.
Focus pe România
În ceea ce priveşte formatele câştigătoare, directorul de operaţiuni Profi susţine că retailerul s-a adaptat în permanenţă cerinţelor punctuale ale pieţei, astfel că operează sub mai multe formate. „Eu nu văd diferenţe în ceea ce priveşte conceptul unui magazin. Singurul lucru pe care trebui să îl faci este să îţi adaptezi business-ul cerinţelor pieţei”, a explicat acesta. Referindu-se la proiectul pilot de magazin „de la ţară” pe care l-au inaugurat recent la Azuga şi care ar putea deveni primul magazin Profi Loco, managerul companiei susţine că este „mulţumit de vânzări” şi că, de fapt, Profi operează în spaţiul rural de mai mult timp. ” Noi avem magazin şi la Panticeu, care este un sat din judeţul Cluj”. Este un magazin de 300 de metri pătraţi inaugurat de companie în mai 2011, care există şi în momentul de faţă.
Business de 1,8 miliarde de lei
Profi Rom Food ar putea finaliza anul acesta cu o cifră de afaceri de aproximativ 1,8 miliarde de lei, faţă de aproximativ 1,45 de miliarde de lei în 2013. „Din 2010 şi până acum am avut scăderi ale vânzărilor în termeni comparabili”, susţine managerul Profi, potrivit căruia retailerul va reloca în continuare acele magazine care nu performează. „Orice organizaţie care închide şi deschide este o organizaţie care trăieşte. Este un semn că ne pasă”, explică acesta.
În 2013, compania si-a dublat profitul net, de la 13,1 milioane lei in 2012 la 26,8 milioane lei (6 milioane euro), in timp ce cifra de afaceri a crescut cu 26%, la 1,45 miliarde lei (330 milioane euro).