Producția de gaze din câmpul offshore Tamar din Israel, zăcământ care produce 10 miliarde de metri cubi pe an – aproximativ cât producția toală a României – a fost întreruptă aproape imediat după atacurile Hamas asupra Isarelului, statul evreu solicitând companiei americane Chevron să opească extracția, întrucât platforma din Mediterana era în raza de acțiune a rachetelor care pot fi trase din Gaza.
Acest lucru reprezintă o problemă pentru Europa, potrivir sursei citate. Iată de ce.
O parte din producția de gaze din câmpul isarelian Tamar este vândută Egiptului, care, la rândul său, exportă gaze pe continent sub formă de LNG. Iar exporturile egiptene de GNL erau deja în scădere înainte de începutul războiului. Ca urmare a acestor doi factori, Egiptul trebuie să se concentreze acum pe acoperirea propriilor sale nevoi energetice, ceea ce eea va diminua capacitatea de export de LNG, au remarcat analiștii, avertizând că aprovizionarea din Egipt ar putea fi chiar oprită.
Iar oferta de LNG din Egipt nu este chiat de neglijat. Anul trecut, Egiptul a exportat 4,6 miliarde de metri cubi, acoperind 5% din necesarul Europei.
Exporturile egiptene de LNG au fost sever restricționate din 7 octombrie, când conflictul actual a început cu un atac al Hamas asupra Israelului, obligând țara să oprească producția la Tamar ca măsură de precauție.
Astfel, pentru prima dată după mai mulți ani, fluxul de LNG al Egiptului s-ar putea inversa, transformând țara într-un importator de LNG din poziția tradițională de exportator.
Aprovizionarea cu gaze a Egiptului a scăzut cu 70-80% de la închiderea Tamar, un câmp de gaze care producea la un ritm de 23 de milioane de metri cubi