Primul eşec de marcă la Dacia: Renault vrea să scoată din producţie Dacia Lodgy

Constructorul francez Renault ar putea renunţa la producţia unuia dintre cele trei modele mari din clasa low-cost, Logan Break, Lodgy sau Dokker, potrivit declaraţiilor oficialilor grupului francez, făcute pentru presa din Hexagon.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 09:16
Primul eşec de marcă la Dacia: Renault vrea să scoată din producţie Dacia Lodgy

“Acum avem trei modele, în viitor am putea avea doar două. Deocamdată suntem în analize, nu am luat încă o decizie” a declarat Arnaud Deboeuf, responsabil cu gama Entry la Renault.

La ce va renunţa Renault? La Loganul MCV, ultimul lansat din cele trei, la utilitara Dokker, sau la monovolumul Lodgy? Presa franceză înclină spre Lodgy, chiar dacă vânzările fiecăruia dintre cele trei modele sunt socotite dezamăgitoare.

Lodgy bate recordul negativ. În primele şase luni ale acestui an, vânzările au căzut cu 42%. În toată lumea, s-au vândut doar 24.300 de unităţi Lodgy, în condiţiile în care maşina este destul de “tânără”, fiind lansată în 2012. Modelul este socotit un eşec de unii mai ales din cauza designului său, considerat prea minimalist, dar suferă şi din cauza tendinţei pieţei: în Europa acest tip de caroserie nu mai este “gustat” cum era odinioară.

La Dokker, cifrele sunt mai puţin dezamăgitoare. În primele şase luni din acest an, s-au vândut doar 30.000 de maşini, dar în creştere cu 28% faţă de perioada anului trecut. În ceea ce priveşte Logan MCV, la finalul lui august s-au consemnat vânzări de doar 28.500 de unităţi.

Aceste cifre nu sunt obişnuite pentru Renault, mai ales pentru divizia low-cost, cea care trebuie să genereze volume mari de vânzări pentru a fi rentabilă. “Am făcut o greşeală, o să vedem cum o îndreptăm” a spus Deboeuf, referitor la faptul că acum există trei modele pe un segment în care, înainte de 2012, exista unul singur: vechiul Logan MCV, în variantele sale cu 5 sau 7 locuri.

Pare clar că Lodgy va fi modelul sacrificat de Renault, dacă judecăm după declaraţiile mai vechi ale directorului gamei Entry, făcute în primăvara acestui an, când a pomenit inclusiv de reduceri de preţuri, care să facă monovolumul Lodgy mai atractiv. Deboeuf a declarat că Lodgy are cifre slabe de vânzari din mai multe motive: este un model vândut doar în Europa si doar sub brandul Dacia, pretul a fost prea mare comparativ cu mai vechiul Logan MCV pe care l-a înlocuit, iar producatorii de autovehicule din aceeasi clasa au venit cu discounturi semnificative dupa lansarea Lodgy. El a spus atunci şi că preţurile vor scădea cu 2.000 de euro.

„Preţul ar putea să scadă la 12.000 şi 13.000 de euro, faţă de intervalul 14.000-15.000 euro sau chiar mai mult. Nu preţul de pornire e problema la Lodgy – pentru că nimeni nu cumpără versiunile de intrare în gamă – ci preţurile pentru versiunile de top şi pentru configuraţiile din zona de mijloc”, a spus executivul Renault atunci.

Lodgy este prima maşină Dacia care este produsă în afara României. Monovolumul este fabricat la Uzina din Tanger, Maroc. Totuşi, românii nu ar trebui să fie neapărat liniştiţi: Renault a investit sume uriaşe în uzina de la Tanger, pe care vrea s-o facă cea mai competitivă din tot grupul, or, dacă producţia Lodgy va fi oprită, este posibil să fie mutată în Maroc o parte din producţia celorlalte modele care se asamblează acum la uzina de la Piteşti.

În UE, Dacia a avândut în 2013 289.000 de automobile noi, marca româneasca detinuta de grupul Renault ajungând în luna decembrie la o cota de piata de 3,2%, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Pe ansamblul anului trecut, Dacia a avut o cota de piata de 2,4% în UE, fata de 1,9% în 2012.

Rezultatele Dacia au permis grupului Renault sa ocupe în 2013 cea de-a treia pozitie în topul producatorilor auto din Europa, cu 1,076 milioane autoturisme. Dacia este deţinută de către producatorul auto francez Renault din anul 1999.

Te-ar mai putea interesa și
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez Axa SA, o tranzacţie care va crea una dintre cele mai mari companii europene......
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...