UPDATE – Primul gaz de gripă aviară H5N8 din ultimii trei ani – România a înştiinţat OIE cu privire la virusul descoperit în Maramureş

România a raportat descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, acesta fiind primul caz de gripă aviară H5N8 descoperit în România în ultimii trei ani, a anunţat, miercuri, Organizaţia mondială pentru sănătate animală (OIE), transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 15 ian. 2020, 10:09
UPDATE - Primul gaz de gripă aviară H5N8 din ultimii trei ani - România a înştiinţat OIE cu privire la virusul descoperit în Maramureş

Virusul a ucis 11.190 de păsări dintr-un efectiv de 18.699 de păsări la o fermă din Maramureş, informează OIE citând un raport al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România. Restul păsărilor au fost eutanasiate.

În România există un număr de 246 ferme comerciale de găini care produc ouă pentru consum, cu circa 9 milioane de capete.

„UCPR colaborează în plan profesional cu ANSVSA şi comunică permanent cu fermierii în vederea respectării măsurilor de biosecuritate în fermele comerciale, în conformitate cu Ordinul ANSVSA 21/2018. În astfel de situaţii, pe lângă pierderile directe suferite de fermierii afectaţi, foarte importante sunt pierderile indirecte determinate de restricţionarea mişcărilor de păsări, ouă de incubaţie, pui de o zi sau furaje combinate. De aceea, UCPR va participa profesional, alături de autorităţi, în vederea limitării pierderilor indirecte”, menţionează UCPR.

Asociaţia profesională face apel către toţi crescătorii de păsări organizaţi în ferme comerciale, indiferent dacă sunt sau nu membri ai UCPR, să informeze autorităţile abilitate cu privire la orice modificare a stării de sănătate a păsărilor din ferme.

De asemenea, UCPR face apel la autorităţi să crească exigenţa controlului la produsele provenite din comerţul intracomunitar, mai ales din ţările afectate de boală. Polonia este ţara de unde România importă cele mai multe şi cele mai ieftine ouă. Ţara ocupă prima poziţie în comerţul intra-comunitar al României cu ouă, din punct de vedere cantitativ, cu 3.899,16 tone în primele nouă luni din 2019, dar se află pe locul doi din punct de vedere valoric, după Ungaria, cu o sumă de 4,17 milioane de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) furnizate la solicitarea AGERPRES.

În perioada menţionată a fost adusă din Ungaria o cantitate de 1.742,44 tone de ouă, în valoare de 6,32 milioane de euro.

În prezent, gripa aviară evoluează în Polonia, Slovacia, Ungaria şi Irlanda de Nord.

România a raportat miercuri Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE) descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, acesta fiind primul caz de gripă aviară H5N8 descoperit în România în ultimii trei ani, a transmis Reuters.

Virusul a ucis 11.190 de păsări dintr-un efectiv de 18.699 de păsări existent la fermă din Maramureş, restul păsărilor fiind eutanasiate.

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia mondială pentru sănătate animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evolua în Polonia.

Ouăle din ferma de găini din Maramureş, unde există un focar de gripă aviară, nu au ajuns la vânzare (patronat)

Ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş, unde a fost diagnosticat un focar de gripă aviară, au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, susţin reprezentanţii Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Aceştia confirmă că ouăle din ferma din Maramureş nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor ne-a informat că, încă din faza de suspiciune, au fost luate măsurile legale, inclusiv cele comerciale, ouăle aflate în stoc fiind sechestrate în vederea incinerării. Din punct de vedere al pieţei ouălor de consum, aceasta nu poate fi afectată întrucât numărul păsărilor aflate în focare şi în zonele de protecţie şi supraveghere este foarte mic. În prezent, autorităţile statului sunt mobilizate pentru izolarea focarului şi aplicarea măsurilor specifice pentru a opri extinderea bolii şi la alte ferme. Dacă lucrurile decurg normal în circa 21-30 de zile focarul de gripă aviară se va stinge şi lucrurile vor reveni la normal”, menţionează preşedintele UCPR, Ilie Van, într-un comunicat transmis miercuri la solicitarea AGERPRES.

Potrivit sursei citate, izolarea acestui focar de gripă aviară de restul ţării se poate face mult mai uşor deoarece focarul este într-un judeţ de graniţă.

În tot judeţul Maramureş există un număr de 12 ferme comerciale de găini ouătoare, din care patru sunt membre UCPR.

Efectivul total de găini ouătoare din judeţul Maramureş, conform datelor MADR, este de cea 190.000 de capete, ceea ce reprezintă un procent de 2,1% din totalul de găini existente în fermele comerciale şi 0,6% din totalul găinilor existente în România.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...