Primul lanţ de magazine cash&carry lansat de investitori români. Are preţuri de discounter şi se adresează persoanelor fizice
Oamenii de afaceri Claudiu şi Ionel Zglobiu şi Marius Mierlă din Craiova pun bazele primului lanţ de magazine tip cash&carry dezvoltat de investitori români independenţi. Cei trei, care au dezvoltat începând din 1989 compania de distribuţie de bunuri de larg consum Exflor, un business de 25 de milioane de euro anual (în 2015), au deschis săptămâna trecută, la Târgu Jiu, al doilea magazin propriu şi se pregătesc de o nouă inaugurare peste aproximativ o lună, în Craiova. Aceasta după ce antreprenorii au testat primul format de magazin, un supermarket de 450 de metri pătraţi din Craiova, încă din 2006. „Noi ne-a orientat de mult către acest tip de magazin (tip cash&carry n.red) Am stabilit de mult această direcţie întrucât se creează o sinergie cu activitatea de distribuţie”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Marius Mierlă, directorul companiei, potrivit căruia noua unitate are o suprafaţă de 2.700 de metri pătraţi, iar cel ce se va deschide luna viitoare în Craiova va avea 2.100 de metri pătraţi.
Model cash&carry românesc
În ceea ce priveşte modelul propus de antreprenorii craioveni, magazinul Exflor din Târgu Jiu „nu are competiţie”, după cum spune managerul Mierlă. Unitatea comercializează aproximativ 8.000 de produse alimentare ambalate şi nealimentare, cosmetice, detergenţi, chiar scule şi unelte, majoritatea de provenienţă locală, iar marfa este aşezată pe paleţi pentru a diminua spaţiul necesar şi a reduce costurile cu manipularea ei. Unitatea are 50 de angajaţi. „Magazinul are un specific aparte faţă de piaţa pe care activăm. Marfa se vinde pe paleţi, adică pe un fel de rafturi mari de depozitare, ceea ce ne permite să reducem costurile cu angajaţii şi cu manipularea. Este mai degrabă un depozit inspirat din nevoia de business, iar cumpărăturile se pot face foarte rapid, având patru case”, explică Mierlă potrivit căruia principalul atu al magazinelor Exflor este preţul de discounter. „Noi suntem distribuitori şi de aceea putem oferi preţuri de discounter. La noi nu este nevoie de card de client (pentru a putea cumpăra) şi ne adresăm mai mult persoanelor fizice”, mai spune managerul care estimează pentru noul magazin rulaje de 25-30 de milioane de euro pe zi.
„În cazul supermarketului, unde avem şi carmangerie, şi proaspete, este mult mai dificil să optimizezi costurile”, mai explică Mierlă, potrivit căruia este destul de dificil să lucrezi cu producători locali pentru că „onorează foarte greu comenzile, nu au coduri de bare şi nu au marfă suficientă”.
Planuri pentru Bucureşti
Distribuitorul Exflor deserveşte aproximativ 4.500 de clienti din judeţe precum Dolj, Olt, Gorj, Argeş, Teleorman, Vâlcea şi Mehedinţi, fiind unul dintre cei mai mari jucători pe acest segment. Exflor operează depozite cu o suprafaţă de peste 20.000 de mp. Are însă în plan extinderea lanţului de magazine inclusiv în Bucureşti. „Pe termen scurt nu avem planuri de a deschide în Bucureşti, dar pe termen mediu există o direcţie de business în acest sens. Nu avem însă nimic concretizat”, mai spune managerul Exflor.
În România operează două reţele internaţionale cash&carry: Metro şi Selgros.