Primul oficiu poștal destinat persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere a fost deschis în București

13 04. 2023
Posta Romana Oficiul Nr.39

Proiectul-pilot, unic în România, este implementat în cadrul Oficiului Poştal nr. 39, situat în zona Iancului din Capitală, şi, potrivit directorului general al Poştei Române, Valentin Ştefan, sistemul ar urma să fie implementat la nivel naţional.

„Noi suntem destul de pasivi în acest proiect şi ne bazăm foarte mult pe recomandările care vin de la partenerii noştri. Toată reţeaua poştală este pusă la dispoziţia acestui proiect şi în câte oficii poştale va fi nevoie, vom implementa un astfel de sistem. Cu siguranţă, îl vom face la nivel naţional, pentru că în fiecare oraş ar fi bine să avem măcar un oficiu poştal care să ofere acces la servicii de acest fel”, a spus Ştefan, la evenimentul de lansare, organizat joi.

În incinta Oficiului Poştal 39 a fost instalat un sistem cu tehnologie high-tech care constă într-o aplicaţie pentru telefonul mobil, precum şi dispozitive ajutătoare şi materiale tactilo-vizuale. Astfel, persoanele cu deficienţe de vedere pot localiza cu ajutorul aplicaţiei speciale unde află oficiul poştal, iar interacţiunea cu angajaţii din interior are loc într-un mod mult mai facil, imediat ce aceştia din urmă îi preiau pe clienţii cu probleme de vedere încă de la intrare.

„Oficiul Poştal Bucureşti 39 se află, începând de astăzi, la dispoziţia oricărei persoane cu deficienţe de vedere din cele 100.000 care trăiesc în România. Cu ajutorul societăţii Framinor care a instalat, în cadrul subunităţii, un sistem high-tech pentru asigurarea orientării în spaţiul înconjurător a persoanelor cu deficienţe de vedere, acestea vor şti ce servicii găsesc în oficiul poştal, unde anume sunt situate ghişeele, cum să ajungă neînsoţiţi la un ghişeu sau cum să iasă din oficiul poştal. Sistemul Step-Hear constă într-o aplicaţie care se descarcă gratuit în telefonul mobil şi care, în momentul în care se interconectează cu senzorii instalaţi în oficiul poştal, va comunica un mesaj audio pre-înregistrat care conţine toate informaţiile necesare deplasării şi accesibilităţii clienţilor. Astfel, persoanele cu deficienţe de vedere se vor putea descurca singure în interiorul oficiilor poştale, doar folosind această aplicaţie”, precizează Poşta Română, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi oficiu poştal, Asociaţia Alfabetul Scripor a oferit gratuit mai multe dispozitive pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere: felicitări tactilo-vizuale tipărite în alfabetul limbii române, alfabetul Braille şi în alfabetul tactil al culorilor – Scripor; etichete de uz general, tipizate, cu reprezentarea tactilo-vizuală a culorilor (pot fi folosite pentru identificarea culorilor ouălor de Paşti, a globurilor de Crăciun, pentru documente sau accesibilizarea electrocasnicelor etc); jocul tactil Alb & Negru; kituri de tastatură în alfabetul Braille; kituri pentru accesibilizarea ascensoarelor; planşe cu alfabetul Braille şi alfabetul culorilor; cecograme – acestea sunt trimiteri poştale prezentate deschise, însemne pe hârtie specială destinate doar pentru folosinţa nevăzătorilor, care se admit gratuit în oficiile poştale dacă sunt expediate ca trimiteri neînregistrate şi în sistem Neprioritar.

Toate aceste produse vor fi vândute, în curând, şi în oficiile poştale.

Alfabetul tactil al culorilor a fost numit după creatorul acestuia, Tudor Paul Scripor, iar cuvântul „culoare”, indiferent de limbă, dialect, cultură, zonă geografică, a fost redus la un simbol, unic, simplu şi universal, susţin reprezentanţii asociaţiei de profil. „Culoarea este reprezentată printr-o combinaţie de puncte, acestea fiind poziţionate într-o celulă asemănătoare alfabetului Braille. Acest sistem de codare permite acum şi nevăzătorilor să citească, scrie, identifice, recunoască şi să diferenţieze în mod eficient, culorile”, notează sursa citată.

Practic, odată cu lansarea alfabetului Scripor, România devine oficial prima ţară din lume care implementează un astfel de sistem, destinat persoanelor nevăzătoare.

Oficiul Poştal Bucureşti 39 este situat în Şoseaua Iancului nr. 5-7, sector 2, Bucureşti, o zonă frecventată de persoane cu deficienţe de vedere, aflându-se în proximitatea Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Poşta Română este liderul de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale.

În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).

Sursa foto: Posta-romana.ro