Primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative, dezvoltat la Cluj

O investiţie de peste 13 milioane de lei, din care aproape 6,85 milioane de lei provin din fonduri structurale, este dezvoltată în Cluj şi vizează dezvoltarea primului parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative, scrie Agerpres.
Economica.net - Dum, 25 oct. 2020, 10:20
Primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative, dezvoltat la Cluj
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, derulează, în prezent, o procedură de licitaţie publică pentru construcţia acestui prim parc ştiinţific experimental mixt din zona de Nord-Vest a României – Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative – CITAT-E, iniţiativă finanţat din fonduri de coeziune UE.

„Această idee a pornit de la nevoia identificată pentru necesitatea unui loc de testare în condiţii reale a producţiei de energie verde, în cazul nostru, în condiţiile de climă şi relief din Cluj-Napoca, un loc unde producătorii, atât de echipamente, cât şi de sisteme de management energetic pot să le testeze înainte de lansarea pe piaţă. Valoarea totală a finanţării este de 13.097.616 lei, din care 6.849.326 provin din fonduri structurale, iar 4.652.290 reprezintă co-finanţarea asigurată de către partenerul Cluj Innovation Park. Diferenţa de sumă sunt cheltuieli neeligibile, dar necesare asigurate de către solicitantul de proiect. Proiectul are data de finalizare 31 August 2021. Ne dorim ca acest parc, pe lângă a fi un parc de cercetare, să fie un model de succes, un fel de „showroom” pentru producţia de energie verde, care să crească încrederea investitorilor în acest tip de energie şi care să poată fi replicat în mai multe zone ale ţării, în special în zonele cu deficit energetic”, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Bot, director de proiect şi preşedinte al Cluster TREC.

Parcul fotovoltaic şi eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj, şi va avea rolul de a testa în condiţii reale eficienţa energetică a panourilor fotovoltaice şi instalaţiilor eoliene moderne şi de a încuraja consumul descentralizat de energie produsă din surse regenerabile.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, construcţia va începe în 2021, iar energia verde produsă va fi consumată experimental de parcul ştiinţific şi tehnologic Cluj Innovation Park. Ulterior, rezultatele obţinute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel naţional.

„Din păcate, în România există multe zone fără curent electric, sate care nu au infrastructura necesară pentru a fi alimentate cu energie. Ele reprezintă principalul nostru obiectiv pe termen lung, pentru că acest tip de parc poate fi amplasat undeva la margine de sat sau pe terenuri care nu sunt cultivate şi poate asigura cel puţin minimul de energie pentru locuitorii acestor locuri. Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui laborator de cercetare pilot pentru testarea în condiţii reale a eficienţei energetice produse de panouri fotovoltaice şi instalaţii eoliene moderne, precum şi maximizarea acestei eficienţe în funcţie de caracteristicile consumatorului. Acest laborator experimental va permite, de asemenea, creşterea capacităţii de CDI (Cercetare-Dezvoltare-Inovare) în domeniul energiilor alternative, a entităţilor de cercetare din clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster, susţinând totodată capacitatea firmelor din cluster de creştere a competivităţii şi productivităţii pe baze inovative”, a explicat specialistul.

În privinţa costurilor implementării unui asemenea proiect, preşedintele Clusterului TREC a subliniat faptul că acestea depind foarte mult de specificaţiile locului sau de tipul de echipamente folosite. „Nu se pot face costuri estimative în acest sens decât extrem de general şi prefer să nu avansez sume. Ce putem spune e că, în funcţie de nevoie şi amplasament, se poate face un cost cât mai mic, dar care să ducă la îndeplinirea necesarului minim de energie produsă”, a menţionat Adrian Bot.

Echipa proiectului este formată din cinci persoane ce fac parte din management, respectiv: Adrian Bot – preşedintele Cluster TREC şi directorul de proiect, Alexandra Stoica – director executiv Cluster TREC, Oana Raita – manager de programe Cluster TREC, Alexandru Coroian – director general Cluj Innovation Park, şi Lenuţa Laraciuc – director economic Cluj Innovation Park. Alături de acestea sunt implicate alte zece persoane, ce se ocupă efectiv de implementarea proiectului.

Înfiinţat în anul 2015, TREC reuneşte în prezent 39 de entităţi, inclusiv trei universităţi, trei institute de cercetare, municipalitatea Cluj-Napoca, agenţii de dezvoltare locală şi companii private atât multinaţionale, cât şi IMM-uri. 

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile......
Prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Vladimir Putin a recunoscut că apărarea antiaeriană rusă era în acțiune miercuri când aeronava a încercat să aterizeze la Groznîi
Prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Vladimir Putin a recunoscut că apărarea antiaeriană rusă era în acțiune ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut sâmbătă, potrivit Kremlinului, că apărarea antiaeriană rusă era în ...
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni europene
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni ...
Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a răspuns noului pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene extinzând ...
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat documentele de finanţare pentru ...