Primul pas concret în rezolvarea problemei energiei termice din Bucureşti: Firea dă 1,2 miliarde de lei pentru preluarea centralelor Elcen
Primăria va majora cu 1,2 miliarde de lei, aport în mumerar, capitalul social al companiei municipale Energetica, acesta fiind primul mare pas concret în deblocarea fuziunii dintre Radet şi Elcen, de care depinde viitorul furnizării energiei termice în Bucureşti.
„Scopul majorării capitalului social al societăţii prin emiterea de noi acţiuni în schimbul unor noi aporturi în numerar este susţinută de considerentul privind realizarea conceptului de SACET prin preluarea creanţelor deţinute de către creditorii ELCEN SA cât şi a investiţiilor realizate de ELCEN SA” se arată în nota de fundamentare a proiectului .
După această majorare, capitalul Energetica este de 1,56 miliarde de lei.
Electrocentrale Bucureşti a intrat în insolvenţă la propria cerere, ca şi principalul său client RADET Bucureşti, dată fiind relaţia dintre ele: Radet nu a plătit tot agentul termic livrat de Elcen, iar Elcen, la rândul său, nu a mai putut plăti furnizorul de gaze, precum şi o parte din creditele la bănci şi din datoriile către buget. Planul este ca aceste două companii să fuzioneze, sub cupola noii companiii Energetica, cea care se va ocupa de producerea şi furnizarea de energie termică din Bucureşti.
Iată ce spunea primarul capitalei, Gabriela Firea, la data de 1 august:
Planul constă în transferul de activitate și active către Compania Municipală Energetică, societate înființată de Primăria Municipiului București care va avea ca obiectiv revitalizarea sistemului de termoficare din Capitală.Această companie municipală va prelua și va opera activele ELCEN creându-se astfel premisele pentru continuarea procedurilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și de finanțări rambursabile bancare acordate de instituții financiare internaționale (BEI, BERD, BM, etc). (…) Concret, realizarea acestui proiect va asigura continuitatea și calitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică cu consecințe directe asupra reducerii prețului de producție a energiei termice și a celui de transport și distribuție, ceea ce va genera un impact pozitiv la nivel local, atât din punct de vedere economic, cât și social”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.
Pentru a se putea întâmpla asta însă, Primăria trebuie să îşi asuma plata datoriei Radet către Elcen, deja recunoscute de Primărie, care se ridică la aproape 1,1 miliarde de lei, la care se adaugă aproape 900 de milioane de lei, valoarea la preţ de lichidare a acetivelor Elcen.
Dacă acest proiect de majorare de capital va fi votat în CGMB, cel mai probabil în data de 24 august va fi votat şi planul de reorganizare al Elcen, care presupune transferul activelor la societatea Energetica.
Elcen administrează cele patru centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, care produc energie electrică şi termică, iar RADET asigură transportul şi furnizarea energiei termice pentru circa 580.000 de apartamente din Bucureşti.