„În cadrul vizitei în Basarabia, am fost împreună cu Dionisie Ternovschi – președintele Consiliului Raional Ungheni, Nicolai Mîndra – secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Vasile Gaviuc – primarul localității Zagarancea, Raionul Ungheni, Costel Manoliu – primarul Comunei Golăiești, județul Iași, Radu Rogovei – șef direcție drumuri din MD, Marius Lucian Lupu – director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Iași Infrastructură” în locul unde vom construi 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗽𝗼𝗱 𝗻𝗼𝘂 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗣𝗿𝘂𝘁 𝗱𝘂𝗽𝗮 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟲𝟬 𝗮𝗻𝗶 de la ultimul pod construit”, a transmis sâmbătă Scrioșteanu.
Acesta a menționat că a convocat toți factorii responsabili, inclusiv reprezentanți ai constructorului și a avut o nouă discuție organizatorică pregătitoare cu privire la momentul de start al șantierului, întrucât pentru buna desfășurare a acestui proiect este necesară o ordonare foarte bună a tuturor instituțiilor, de pe ambele maluri ale Prutului, implicate.
„Fiind 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗽𝗼𝗱 𝗻𝗼𝘂 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗣𝗿𝘂𝘁 𝗱𝘂𝗽𝗮 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟲𝟬 𝗮𝗻𝗶 de la ultimul pod construit, marcarea acestui moment istoric pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului se va face și prin organizarea unui eveniment simbolic chiar lângă șantierul acestuia, denumit 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹 „𝗣𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶”, despre care vom reveni cu detalii în perioada următoare”, a adăugat secretarul de stat.
– 261,20 m lungime pod nou peste Prut (câte un pod pentru fiecare sens de circulație)
– 2 benzi pe sens + trotuare
– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)
– 8 m lățime parte carosabilă
– 1 km lungime traseu
– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură
– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor
„Finalizarea lucrărilor va fi în toamna anului viitor, iar sursa de finanțare este asigurată din 𝗳𝗼𝗻𝗱𝘂𝗿𝗶 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲 𝗻𝗲𝗿𝗮𝗺𝗯𝘂𝗿𝘀𝗮𝗯𝗶𝗹𝗲, în valoare de peste 151,68 milioane lei, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei CEF”, a estimat Scrioșteanu.
Podul de Flori peste Prut de la Ungheni face parte din proiectul 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮̆𝘇𝗶𝗶 𝗨𝗻𝗶𝗿𝗶𝗶 𝗔𝟴 și va avea și punct de trecere a frontierei, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni și Autostrada Ungheni-Chisinau ambele cu orizont de finalizare 2030.
„Este primul, din seria celor 5 noi poduri peste Prut pe care am stabilit sa le construim, pentru care avem contractul de proiectare și execuție lucrări semnat din toamna anului trecut”, a mai spus oficialul de la Transporturi.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat în septembrie 2024 contractul pentru construcția ansamblului de poduri peste Prut, la Ungheni, a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al CNAIR. Noul pod cu Republica Moldova va fi la profil de autostradă, fiind parte din Autostrada Unirii A8.