A fost lansat primul post de radio din România cu transmisie exclusiv digitală

Primul post de radio cu transmisie exclusiv digitală, prin transmisie HD Radio şi transmisie stream audio pe internet - One FM -, a fost lansat oficial joi de SBS Broadcasting Media şi va transmite în Bucureşti pe frecvenţa 100,6 Mhz.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 12:00
A fost lansat primul post de radio din România cu transmisie exclusiv digitală

Prin tehnologia HD Radio, ascultătorul beneficiază de un sunet clar, fără bruiaje sau pierderi de semnal, ca în cazul transmisiei analogice. Pe lângă calitatea semnalului audio, un alt beneficiu al acestei tehnologii este posibilitatea de transmitere a până la patru programe folosind aceeaşi frecvenţă, precum şi transmiterea de informaţii de tip text pe ecranele receptoarelor.

„Transmisia digitală HD Radio prezintă unele avantaje, cum ar fi faptul că emite în aceeaşi bandă, pe acelaşi canal deja alocat operatorului de radiodifuziune, nu necesită alocare suplimentară de frecvenţă, nu necesită modificarea infrastructurii, ci păstrează o mare parte din structura existentă, permite instalarea mai multor streamuri audio, pe acelaşi canal putându-se aloca în acelaşi timp patru canale digitale, standardul este perfect compatibil cu transmisia analogică existentă”, a declarat Daniel Klinger, director tehnic SBS Broadcasting Media, într-o conferinţă de presă.

Radioul digital le oferă utilizatorilor o calitate îmbunătăţită a sunetului, o recepţie „cristal”, în banda de FM ajungându-se la o calitate CD iar pentru banda AM, la o calitate a sunetului FM.

În prezent, transmisia digitală poate fi recepţionată doar în Bucureşti, emisia făcându-se cu un transmiţător de tip Nautel, de fabricaţie canadiană, acelaşi tip de emiţător fiind instalat şi în Craiova, pentru care se aşteaptă finalizarea procedurilor de autorizare pentru începerea transmisiunilor, a mai spus directorul tehnic.

Daniel Klinger a precizat că lansarea postului a avut loc la mai bine de un an de la începerea testelor, acestea fiind executate cu foarte mare rigurozitate.

„A fost o procedură pe care am dorit să o facem cât mai transparentă, dar şi cât mai riguros executată, astfel încât au fost mai bine de nouă luni de zile de testare. Licenţa de emisie a fost eliberată de ANCOM în decembrie 2011 iar licenţierea din partea CNA-ului a venit în ianuarie 2012. A fost o perioadă foarte lungă în care am dorit să vedem dacă într-adevăr această tehnologie îndeplineşte toate cerinţele de protecţie, dar şi că îndeplinim toate condiţiile de licenţiere, pentru că pe lângă cele trei programe difuzate în FM – Kiss FM, Magic FM şi Rock FM – am introdus în pachetul digital postul de radio One FM, un radio care a fost rebranduit în 2011”, a afirmat Klinger.

Directorul executiv ANCOM, Bogdan Iana, a fost de părere că tehnologia digitală reprezintă „un pas înainte semnificativ de la radiodifuzarea analogică la cea digitală”.

„Considerăm că prin adoptarea acestei tehnologii facem un pas important în transmisia de la analogic la digital pentru banda de FM. În aceeaşi măsură considerăm că această tehnologie este una adecvată şi flexibilă în această tranziţie, în sensul în care nu este nevoie să facem o nouă reaşezare a frecvenţelor în această bandă, deci o nouă licenţiere”, a explicat Bogdan Iana.

Petre Dincă, consilier în cadrul Serviciului Reglementări al Consiliului Naţional al Audiovizualului, a spus că acest nou proiect a fost sprijinit de CNA şi speră ca acest nou proiect „să contribuie la reflectarea diversităţii politice şi culturale printr-un program mai variat şi prin abordarea timpilor de antenă pentru exprimarea diverselor voci din societate”.

„Tehnologia HD Radio are un avantaj fantastic – se poate insinua, nu necesită o ruptură în obiceiurile de receptare ale consumatorului. Un aparat capabil poate fi folosit în banda analog şi încet-încet să se creeze şi deprinderile de a se testa spectrul digital, care oferă în acelaşi spaţiu, fără să creeze înghesuială, de patru ori mai mult conţinut plus acele avantaje de metadate care sunt transmise în acelaşi timp”, a arătat Mihai Constantin, preşedintele Asociaţiei pentru Comunicaţii Digitale.

Pentru recepţionarea semnalului HD Radio este necesară achiziţionarea unui aparat care deţine această tehnologie iar recepţia posturilor de radio HD se face în mod gratuit. Aceste aparate pot recepţiona şi posturile care emit în tehnologia clasică (AM şi FM).

Investiţia pentru lansarea primului post de radio HD a fost de aproximativ 100.000 de euro, a declarat directorul tehnic SBS Broadcasting Media.

În prezent, în Bucureşti există deja aproximativ 70 de deţinători de asemenea aparate care pot recepţiona semnalul HD Radio, urmând ca în curând să apară pe piaţă, pentru comercializare, aparate compatibile cu semnalul HD.

Aceste aparate nu vor avea preţuri diferite de receptoarele obişnuite existente pe piaţă, a precizat Daniel Klinger.

Tehnologia HD este folosită în prezent de peste 2.000 de posturi de radio din SUA, fiind în curs de implementare şi în ţări din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol,......
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel Gyenes s-a clasat pe locul 34
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel ...
Australianul Daniel Sanders (Red Bull KTM) continuă să domine Raliul Dakar 2025 la clasa moto, cu o nouă victorie obţinută ...