Primul proces pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit se judecă în iunie
Procesul dintre ANPC şi Credit Europe Ipotecar IFN, societate financiară nebancară deţinută de Credit Europe NV, bancă cu acţionariat turcesc, persoană juridică olandeză, a primit termen în data de 12 iunie 2014.
ANPC vrea să obţină eliminarea unui comision de restructurare de 0,7 puncte procentuale din contractele de credit ipotecar. Instituţia spune că banca aplica acest comision tocmai pentru acei clienţi care aveau probleme la plata ratelor şi aveau nevoie de o restructurare a creditului.
Credit Europe Bank şi Credit Europe Ipotecar IFN au mai pierdut definitiv un proces la Tribunalul Bucureşti, după ce instanţa a respins recursul instituţiei de credit în cazul unui litigii în care erau contestate clauzele privind comisionul de administrare a creditului şi cel de acordare. Decizia a vizat doar un contract de credit.
Legea 193/2000 permite ANPC şi asociaţiilor de protecţia consumatorilor să ceară eliminarea unei clauze abuzive din toate contractele de credit, începând cu 1 octombrie 2013, dată la care a fost modificată de legea pentru punerea în aplicarea a noului Cod de procedură civilă.
Acesta este primul litigiu (dosar 314/3/2014) dintre cele 11 înregistrate la Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Bucureşti după luna octombrie. Dosarul a fost înregistrat în 9 ianuarie şi a primit termen recent, după perioada de verificare şi completare a cererii de chemare în judecată, potrivit prevederilor noului Cod de procedură.
În cazul în care instanţa va constata că Credit Europe utilizează clauze abuzive, atunci societatea va fi obligată să le elimine din toate contractele care o conţin, având în vedere că acestea au un caracter preformulat şi sunt ne-negociate. Părţile pot ataca decizia instanţei de fond cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.
Societatea financiară este reprezentată de avocaţii de la Dragne şi asociaţii.
Credit Europe Bank şi Credit Europe Ipotecar IFN au mai pierdut definitiv un proces la Tribunalul Bucureşti, după ce instanţa a respins recursul instituţiei de credit în cazul unui litigii în care erau contestate clauzele privind comisionul de administrare a creditului şi cel de acordare. Decizia a vizat doar un contract de credit.
Astfel, banca aplica acest comision tocmai pentru acei clienţi care aveau probleme la plata ratelor şi aveau nevoie de o restructurare a creditului.
Credit Europe este cunoscută în România mai ales datorită activităţii în zona cardurilor de credit (Card Avantaj), fiind unul dintre cei mai mari emitenţi (aproximativ 400.000) de astfel de instrumente de credit din ţară.
Iată care sunt neregulile constatate de către ANPC, potrivit unei note interne a instituţiei:
„Având în vedere Ordinul Preşedintelui ANPC 358/23.10.2013 prin care s-a dispus soluţionarea aspectelor ce vizează posibile clauze abuzive în reclamaţiile consumatorilor privind serviciile bancare cu privire la contractele de credit încheiate de către consumatori şi aliniate la prevederile OUG 50/2010, echipa de control desemnată prin Ordin al Preşedintelui a procedat la verificarea contractelor încheiate de către Credit Europe Bank IFN SA.
S-a procedat la verificarea contractelor de credit ipotecar pentru achiziţie imobil, ocazie cu care s-a constatat că următoarea clauză contractuală este posibil abuzivă după cum urmează:
la solicitarea împrumutatului, în baza cererii de reeşalonare credit, se încheie act adiţional, care la art 5 – Comisioanele şi Costurile creditului punctul 5.1 lit f din actul adiţional menţionează „comision aferent servici/or suplimentare solicitate în mod expres de client (reeşalonarea creditului), servicii ce nu au fost prevăzute în contractual de credit iniţial şi care nu erau oferite la dată încheierii acestuia – 0,7 p.a aplicat la soldul creditului şi perceput lunar împreună cu rată, începând cu scadenţă din dată de …..”‘
Pentru clauză menţionată antrerior a fost încheiat proces verbal care a fost înaintat instanţei de judecată competenţe în conformitate cu prevederile art 12 din Legea 193/3000 modificată, urmând că instanţa să se pronunţe asupra caracterului abuziv ale acestor clauze, şi în cazul în care acesta consideră necesar va dispune modificare clauzei pentru toate contractele similare”