Aceștia au postat imagini cu noul tramvai aflat la intersecția Răzoare.
Proiectul privind modernizarea peroanelor pe traseul liniei de tramvai 41 a fost adoptat pe 2 iunie în ședinta Consiliului General al Capitalei. Intervențiile la peroane sunt necesare pentru punerea în circulație a noilor tramvaie de la Astra Vagoane Călători, în lungime de 36 de metri. Valoarea totală a investiției se ridică la 8,58 milioane de lei cu TVA, durata de execuție a lucrărilor fiind estimată la patru luni.
Din cele 22 de peroane ale liniei 41, STB a reconfigurat în anii trecuți 8 peroane, restul de 14 urmând a fi reconfigurate.
Statiile de tramvai la ale căror peroane se vor realiza lucrări de reconfigurare sunt:
1. Agronomie – ambele sensuri;
2. Casin – ambele sensuri;
3. Podul Ciurel – ambele sensuri;
4. Orsova – ambele sensuri;
5. Drumul Taberei- ambele sensuri;
6. Parc drumul Taberei – ambele sensuri;
7. Brasov – ambele sensuri.
Primarul general al Capitalei a anunțat în luna mai că în şedinţa din 2 iunie a Consiliului General al Capitalei urma să fie aprobate documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru 14 peroane de câte 40 de metri.
Acestea vor fi realizate de către Trustul de Clădiri Metropolitane pe linia 41, unde vor circula tramvaiele livrate de Astra Arad. Şapte peroane similare urmează să fie amenajate şi pe alte linii de tramvai, potrivit lui Nicușor Dan.
Primul tramvaide la Astra Arad a ajuns pe 31 mai în București, înainte de termenul estimat inițial pentru luna august.
Amintim că, după mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală a fost semnat pe 11 mai 2021, pentru suma de 840,88 milioane de lei.
„Cele 100 de tramvaie vor intra în traseu începând cu anul 2022 și vor putea fi folosite de bucureșteni pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55”, a declarat Adrian Criț, director general Societatea de Transport București, cu ocazia semnării contractului pentru mult-așteptata achiziție.
Pe traseele menționate, tramvaiele noi vor circula cu o viteză sporită, asigurându-se totodată o semaforizare cu prioritate pentru transportul public de călători. Tramvaiele vor fi echipate cu sisteme IT – de informare călători (audio și video), supraveghere video, sistem de numărare călători, Wi-Fi și sistem de comunicare.