Primul tren cu hidrogen a început să circule de luni în Germania FOTO – VIDEO

Coradia iLint, primul tren din lume care funcţionează cu hidrogen, a început de luni, 17 septembrie, să circule cu pasageri în Germania. Proiectat să ajungă la o viteză de 140 km/oră, acest tren are zero emisii poluante şi este conceput pentru căile ferate neelectrificate, deservite în prezent de trenuri diesel. ECONOMICA.NET prezintă imagini de la premiera mondială.
Anemona Andone - lun, 17 sept. 2018, 18:40
Primul tren cu hidrogen a început să circule de luni în Germania FOTO - VIDEO

Incepând de luni, 17 septembrie, două automotoare Coradia iLint au început să circule cu pasageri in Saxonia Inferioară, nord-vestul Germaniei.

Trenurile nepoluante le vor înlocui treptat, până în 2021, pe toate cele 14 automotoare diesel care circulă pe linia de 100 de kilometri ce leagă localităţile Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervorde şi Buxtehude.

Noile automotoare sunt alimentate de la o staţie de hidrogen mobilă şi au o autonomie de 1.000 de kilometri.

Potrivit lui Stefan Schrank, coordonatul echipei de ingineri care a lucrat la proiectul Coradia iLint, investiţia intr-un astfel de tren se amortizează în primii 10 ani de operare. Alstom va asigura operarea si mentenanţa trenurilor pe această cale ferată din Germania pentru o perioadă de 30 de ani.

Coradia iLint este primul tren de pasageri din lume acţionat de o celulă de combustie pe bază de hidrogen, care produce energia electrică necesară tracţiunii. Acest tren cu zero emisii prezintă un nivel redus de zgomot, singurele reziduuri fiind aburul şi apa condensată.

Special conceput pentru operare pe linii neelectrificate, acest tren permite exploatarea ecologică şi durabilă, asigurând în acelaşi timp niveluri ridicate de performanţă.

Coradia iLint a fost proiectat de echipele Alstom din Salzgitter (Germania), centrul de excelenţă pentru trenuri regionale, şi din Tarbes (Franţa), centrul de excelenţă pentru sisteme de tracţiune. Acest proiect este sprijinit de ministerul german al economiei şi mobilităţii. Dezvoltarea trenului Coradia iLint al companiei Alstom a beneficiat de o finanţare de 8 milioane de euro din partea guvernului german, ca parte a Programului Naţional de Inovare pentru tehnologia pilelor de combustie pe bază de hidrogen (NIP).

Alstom dezvoltă şi comercializează sisteme, echipamente şi servicii pentru sectorul transporturilor. Alstom oferă o gamă completă de soluţii (de la trenuri de mare viteză la metrouri, tramvaie şi autobuze electrice), soluţii pentru pasageri, servicii personalizate (întreţinere, modernizare), pentru infrastructură, controlul traficului şi soluţii de mobilitate digitală. Compania a înregistrat vânzări de 8 miliarde euro şi comenzi în valoare de 7,2 miliarde euro în anul fiscal 2017/18. Alstom are sediul principal în Franţa şi este prezentă în peste 60 de ţări, având un număr de 34.500 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...