Primul tren nou achiziționat în România în 20 de ani a ajuns în Gara de Nord VIDEO

Primul tren achiziționat de statul român, la mai bine de 20 ani de la ultima achiziție de trenuri, tocmai ajunge în Gara de Nord București, anunță secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.
Anemona Andone - lun, 04 dec. 2023, 11:14
Primul tren nou achiziționat în România în 20 de ani a ajuns în Gara de Nord VIDEO

 

Potrivit lui, acesta este un tren electric Alstom Coradia Stream, fabricat în Polonia și este abia primul tren electric din contractul de achiziție a 37 rame electrice inter-regionale, de lung parcurs, care urmează să fie livrate României.

După efectuarea testelor statice și dinamice (care vor avea loc la Făurei), trenul electric va intra în circulație, cu călători, pe linia feroviară CFR București – Constanța, precizează secretarul de stat.

Duminică, 3 decembrie, pasionații de infrastructură au postat imagini cu noul tren trecând prin Arad și Mediaș.

Prin Arad, trenul nou a trecut în jurul orei 15:35, fără oprire, la tractiunea unui tren marfar LTE, potrivit autorului imaginilor.

 

La Mediaș, noul tren Coradia Stream, cumpărat prin ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară, a fost observat lângă trenul de teste Alstom Coradia Polyvalent, al CFR Infrastructură.

 

„Pentru momentul acesta, meritul de a ne mișca în grafic aparține întregii familii feroviare (începând cu echipa Alstom care urmărește acest tren de la plecarea din fabrică, AFER care autorizează circulația pentru livrare, ASFR care autorizează trenul pentru circulația cu călători, CFR Infrastructură care trasează și dirijează trenul, LTE operatorul de marfă care operează trenul de livrare pe teritoriul României, CFR Călători care este implicat în preluarea și operarea trenurilor în perioada următoare)”, au tranmis în weekend reprezentanții ARF.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia) şi vor conecta capitala cu principalele centre urbane ale ţării. De asemenea, vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti-Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroşani – Simeria, Bucureşti Nord – Craiova – Timişoara – Arad, Cluj – Timişoara, Cluj – Suceava – Iaşi.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2,42 miliarde de lei, fără TVA.

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Rutele ocolitoare ale Văii Oltului în perioada defrișării versantului, pentru construcția A1 Sibiu – Pitești
Rutele ocolitoare ale Văii Oltului în perioada defrișării versantului, pentru construcția A1 Sibiu – Pitești
Circulația rutieră va fi închisă pe DN7, pe sectorul cuprins între km 242+600 și km 250+000, în intervalul orar 06:00 – 20:00, în perioada 8 iulie - 9 august. Compania Națională de......
FAO: Preţurile mondiale la alimente s-au menţinut constante în iunie
FAO: Preţurile mondiale la alimente s-au menţinut constante în iunie
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a menţinut constant în iunie, preţurile mai scăzute pe plan ...
Transelectrica vrea să cumpere energie pentru consumul propriu al rețelei din anul 2025 prin negociere bilaterală directă și cere oferte
Transelectrica vrea să cumpere energie pentru consumul propriu al rețelei din anul 2025 prin negociere bilaterală directă ...
Transelectrica, operatorul de transport al energiei electrice și al sistemului energetic național și-a anunțat disponibilitatea ...
UPDATE. Întâlnire Viktor Orban – Vladimir Putin, la Moscova
UPDATE. Întâlnire Viktor Orban – Vladimir Putin, la Moscova
Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova pentru a se întâlni vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin, atrăgându-şi ...