Primul tren nou cumpărat în România în ultimii circa 20 de ani ar putea fi livrat ARF în noiembrie

Primul tren din cele 37 din comanda către Alstom urmează să fie livrat în noiembrie 2023, conform unui act adițional încheiat cu producătorul, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF). Aceasta ar fi prima ramă nouă, cumpărată în România în ultimii circa 20 de ani, după trenurile Siemens Desiro (Săgeata Albastră).
Anemona Andone - Dum, 23 iul. 2023, 14:47
Primul tren nou cumpărat în România în ultimii circa 20 de ani ar putea fi livrat ARF în noiembrie

„Prima ramă livrată către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) este programată pentru luna noiembrie, anul curent, pentru a putea fi recepționată în vederea circulației cu călători în decembrie 2023”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).

Acesta a subliniat că livrarea primei rame va avea loc în noiembrie, conform actului adițional nr. 1 din septembrie 2022.

Întrebat dacă prima ramă va mai ajunge luna aceasta în România, la Centrul de Testări de la Făurei, așa cum anunța ARF în februarie 2023, Roșeanu a precizat că testele de la Făurei fac „obiectul unui contract de prestări servicii între Asocierea Alstom și Organismul Notificat Feroviar Român – ONFR, ca parte a procesului de autorizare”.

Întârzieri în livrarea următoarelor rame?

Legat de graficul de livrare a următoarelor trenuri, Roșeanu a menționat că Alstom a transmis către ARF o serie de solicitări de modificare a graficului de livrare a ramelor 2 – 37, pe fondul unor probleme apărute pe lanțul de aprovizionare.

„Echipa de proiect ARF nu a aprobat încă aceste modificări, urmând a lua o decizie în funcție de toate documentele legale depuse în acest sens. În același timp, o modificare a graficului de livrare se va putea realiza respectând toate prevederile contractuale legate de metode de plată și de eventuale penalizări, precum și de respectarea serviciilor contractate în cadrul licitației”, a mai spus Ștefan Roșeanu.

Conform graficului de livrare prevăzut în actul adițional din toamna anului trecut, trenurile 2 – 12 urmau să fie predate ARF în primele patru luni ale anului 2024.

Viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din şase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere şi patru vagoane intermediare) şi asigură 351 locuri pe scaune.

Unităţile dispun de un sistem de semnalizare şi siguranţă ERTMS nivel 1 şi 2, sistem naţional PZB90 şi sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spaţii pentru bar/bistro şi pentru călători cu dizabilităţi, precum şi o zonă destinată distribuirii automate de bilete şi aparate de compostat, precizează ARF.

Ramele electrice RE-IR vor conecta capitala cu principalele centre urbane ale ţării, dar vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroşani – Simeria, Bucureşti-Nord-Craiova-Timişoara-Arad, Cluj-Timişoara, Cluj-Suceava-Iaşi.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2,42 miliarde de lei, fără TVA.

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Mondială: Țările sărace au plătit în 2023 suma record de 1.400 de miliarde de dolari în contul datoriilor externe
Banca Mondială: Țările sărace au plătit în 2023 suma record de 1.400 de miliarde de dolari în contul datoriilor externe
Ţările în curs de dezvoltare au plătit anul trecut o sumă record de 1.400 de miliarde de dolari pentru serviciul datoriei externe, din cauza dobânzilor foarte mari, arată un raport publicat......
ONRC: 104.702 persoane fizice și juridice au fost înmatriculate în primele zece luni din 2024, în scădere cu peste 15% față de aceeași periadă din 2023
ONRC: 104.702 persoane fizice și juridice au fost înmatriculate în primele zece luni din 2024, în scădere cu peste 15% ...
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut, în primele zece luni din 2024, cu 15,64%, comparativ ...
Decizia CCR de validare a rezultatelor turului I al alegerilor prezidențiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Decizia CCR de validare a rezultatelor turului I al alegerilor prezidențiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Curţii Constituţionale privind validarea rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale din data de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea a zece farmacii aparținând Tinos Farm de către companua Mini-Farm
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea a zece farmacii aparținând Tinos Farm de către companua Mini-Farm
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Mini-Farm S.R.L. intenționează să preia 10 farmacii aparținând ...