‘Trimestrul unu are o pondere mai mică din produsul intern brut din anul respectiv. 19-20% din valoarea PIB în acest trimestru. (…) Toate aceste cifre trebuie dublate de o analiză a indicatorilor structurali. Atât la metoda de producţie şi de cheltuieli o să avem în vedere atât structura PIB cu elementele componente cât şi dinamica acestora’, a spus Andrei.
La metoda producţiei, el a precizat că industria are ponderea cea mai mare în realizarea PIB, aproximativ 23,1% în primul trimestru.
‘Un aport important la realizarea PIB îl au ramura comerţului şi administraţia publică. Dacă e să grupăm toate ramurile care asigură serviciile, observăm că au o pondere 62,7% la formarea PIB’, a mai arătat preşedintele INS.
Creşterea de 5,7% a Produsului Intern Brut în primul trimestru s-a datorat în principal consumului final al gospodăriilor populaţiei, care a contribuit cu 4,8% la avansul economiei, reiese dintr-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis, miercuri, AGERPRES.
De asemenea, o contribuţie importantă a avut şi variaţia stocurilor cu 1,1%, consecinţă a creşterii importante a variaţiei stocurilor din economie.
Pe de altă parte, o contribuţie negativă au avut-o investiţiile de -0,1%, ca urmare a reducerii volumului cu 0,7%, şi exportul net cu -0,1%.